• 15

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plenković i Brnabić na sastanku u Subotici: "Otvorili smo konkretna pitanja privredne saradnje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijerka Srbije prethodno je bila u poseti Zagrebu

  • 15
HRVATSKIDOM OTVARANJE SUBOTICA Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da današnja poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formriranje znatno boljih odnosa u budućnosti.

- Izuzetno je važno da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija - istakla je Brnabić na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma - Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne.

Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zaintresovana za razvijanje sveokupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje.

- Zato mi je posebno drago da je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Subotici nakon nepuna dva meseca od kada smo se videli u Zagrebu i kada smo zajedno prisustvovali skupštini SNV - istakla je premijerka.

Dodala je da Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i, kako je navela, svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa.

- Svako pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. I to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona - poručila je Brnabić.

Hrvatski predsednik Plenković istakao je da su govorili o svim otvorenim temama i svemu što opterećuje odnose dve zemlje, ali i da su otvorili i konkretna pitanja privredne saradnje i boljeg infrastruktrunog povezivanja, a Hrvatska sa optimizmom gleda i na evropski put Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Momirović: Expo 2027. najveći događaj koji će biti organizovan u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    23. jun 2023 | 18:11

    Srbija je uvek spremna za dijalog i saradnju sa svima u regionu.

  • Marija

    23. jun 2023 | 18:20

    Jacanje privrede u Srbiji je itekako primetno,i smatramo da su pitanja koja su danas pokrenuta u Subotici na sastanku kom je prisustvovala premijerka veoma znacajna kako bi rast nastavio uzlaznom putanjom!

  • Realno

    23. jun 2023 | 18:43

    Treba se okrenuti prema budućnosti i sa svim komšijama razvijati dobrosusedske odnose jedino tako ovaj region može ići napred svaki napredak u boljim odnosima između hrvatske i srbije pozdravljam

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>