• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upis, prenos i promena vlasništva biće ubrzani, greške praktično nemoguće: Novine u Katastru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Greške kao što su pogrešno ime, JMBG, broj nepokretnosti, površina, koje su komplikovale život građanima, u novom sistemu praktično nisu moguće

  • 4
devojka žena biznis posao, radno okruženje Foto: Shutterstock

Republički geodetski zavod je danas, nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, zvanično uveo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda.

Reč je o najmodernijoj tehnološkoj platformu za katastar na svetu, koji će obezbediti brzinu, tačnost i pouzdanost za građane Srbije, navedeno je u saopštenju RGZ.

- Nakon višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, zahvaljujući podršci Svetske Banke i Vlade Srbije, srpski katastar je sada među prvih pet katastarskih sistema u svetu - kažu u RGZ.

Nakon više od 20 godina i dva neuspela pokušaja u tom periodu, zamenjen je stari softver sa novom, najmodernijom i najnovijom tehnološkom platformom koja značajno unapređuje pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije.

Ključne pogodnosti novog Centralnog informacionog sistema su njegova brzina, tačnost i pouzdanost. Novi sistem je integrisan sa svim ostalim sistemima Republičkog geodetskog zavoda i sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija. Ovo omogućava efikasniju obradu i kontrolu podataka, što rezultira drastično većom brzinom rada.

Na primer, procesi u vezi za upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima biće značajno ubrzani, što će građanima omogućiti da brže obave administrativne poslove i ostvare svoja prava bez gubljenja dragocenog vremena.

Takođe, podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, smanjujući rizik od neovlašćenih manipulacija i nastanka bilo kakve greške što doprinosi maksimalnoj pravnoj sigurnosti građana, navode iz RGZ. Takođe da greške kao što su pogrešno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i sve one greške koje su komplikovale život građanima, u novom sistemu praktično nisu moguće.

Uz jednostavan pristup, pouzdanost i brzinu, građani i privreda će moći da upravljaju svojom imovinom na efikasniji način, u skladu sa modernim standardima i najboljom svetskom praksom, sve to uz maksimalnu sigurnost i zaštitu privatnosti.

Već sutra RGZ započinje implementaciju novog sistema u svim opštinama u Srbiji u skladu sa definisanom dinamikom. Republički geodetski zavod ostaje posvećen daljem unapređenju sistema i pružanju visokokvalitetnih usluga građanima i sa ponosom gleda u budućnost srpskog katastra, znajući da je postao jedan od najmodernijih sistema na svetskom nivou, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PERAAS

    26. jun 2023 | 22:46

    TESKO DA CE TI KONPJUTERI POMOGNU ako. se ne nakrivis na jednu stranu sa puno torbice ponude i posluzenje....

  • Milan Đokić

    28. jun 2023 | 18:25

    Ma da....stari vlasnik dobija 6 godine sve i svašta a preneli smo sve na našem imenu...Tako da toliko o tome

  • KIMI

    28. jun 2023 | 13:07

    Samo se hvalite. Ja vec dve godine cekam na upis promene vlasnika nepokretnosti. odgovor je u "uradu" Zamislite nas katastar u Kini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>