• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Štednja ponovo postaje isplativa: Kamate idu preko 4 odsto, a najviše su za ovu valutu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za iznos od 50.000 evra na oročenoj štednji u trajanju od godinu dana, po kamatnoj stopi od oko 4 odsto, građani dobijaju 1.912 evra

  • 3
Plata, zarada, posao, novac štednja kamata Foto: Shutterstock

Ljudima koji imaju neki novac "sa strane", ova, ekonomski neizvesna vremena, ne idu na ruku. Zbog inflacije novac gubi vrednost ako stoji u "slamarici", a skok cena nekretnina obesmislio je ulaganje u stanove. Kao dobra alternativa pojavljuje se štednja u bankama, za koju su uslovi u bankama danas znatno bolji nego ranije.

Globalna ekonomska kriza i geopolitička dešavanja donela su sa sobom veliku neizvesnost. Gde investirati "višak" novca u današnje vreme pitanje je svih pitanja. Do pre godinu, dve, automatski odgovor bio bi - u nekretnine. Ali, drastičan skok kvadrata pomešan sa porastom inflacije koja je trenutno dvocifrena, pomalo je obesmislio ovaj vid ulaganja, jer za novac za koji je do skora mogao da se kupi jednosoban stan, sada ne može ni mala garsonjera.

Tokom pandemije skočile su i cene vikendica, koje do danas nisu pale, pa često koštaju mnogo više nego što realno vrede. To znači da većina ljudi, kada se preračuna, i ovaj način ulaganja eliminiše i ostavi ga za neka bolja vremena. Dvocifrena inflacija obesmislila je i omiljeni način štednje građana Srbije, čuvenu slamaricu, jer sa svakim skokom inflacije, vrednost novca sakrivenog po fiokama, kućnim sefovima i kasicama - opada.

Slična je situacija i sa ulaganjem u neki biznis, jer je minimalni početni kapital potreban za ulazak u takvu avanturu danas mnogo veći nego što je bio do nedavno, a veći su i svakodnevni troškovi poslovanja. Kako naši ljudi nisu najskloniji berzanskim kombinacijama, kao jedna od retkih isplativih, a u isto vreme sigurnih, opcija je - štednja. Ali, ne bilo kakva štednja, nego oročena, jer ovaj vid štednje omogućava sigurnost novca i predvidljivu zaradu.

Uz minimalan rizik ulaganja, a primamljivu dobit u vidu kamatne stope, oročeni depoziti postaju sve popularniji u Srbiji. Da su kamate na štednju stvarno skočile pokazuje i primer ProCredit banke koja ima specijalnu ponudu na štednju u evrima, trenutno jednu od boljih na tržištu.

novac, kasica prasica Foto: Freepik

Naime, za iznose od 50.000 evra, pa naviše, oročenih na 12 meseci, banka nudi nominalnu kamatnu stopu od 4,5 odsto, dok efektivna kamatna stopa iznosi 3,82 odsto.

Takođe, za iznose do 50.000 evra, banka daje nominalnu kamatnu stopu od 4 odsto, dok efektivna kamatna stopa iznosi 3,4 odsto. Takođe je u pitanju oročena štednja na 12 meseci. Da bi građanima bilo jasno kako funkcioniše oročena štednja, banke imaju tačne formule po kojima se računa oročena štednja.

Šta ove kamate u praksi znače? Za iznos od 50.000 evra na oročenoj štednji po navedenim uslovima građani dobijaju 1.912 evra kamate. I to nakon oporezivanja, čistog dobitka, za samo godinu dana. Ovaj novac je dovoljan za jedno ozbiljno porodično letovanja, za bezbrižno plaćanje školarine na fakultetu, za opremanje dobrog dela stana, za zamenu bele tehnike ili nameštaja u stanu, ili na primer, za renoviranja kupatila.

Oročena štednja je, ustvari, oblik investicije. Novac je na sigurnom i zaštićen je od inflacije, a posebno je pozitivno to što dužim periodom oročenja stičete i veću zaradu. Ipak, važno je znati da vam tokom perioda oročenja novac nije dostupan za trošenje, pa bi na ovaj način trebalo raspolagati sa novcem koji vam neće biti neophodan tokom perioda koji odaberete. Naravno, oročena štednja, možda nije za svakoga, ali banke zato imaju i druge vidove čuvanja novca.

Štednja bi svakako trebalo da se uvrsti u odgovorno upravljanje kućnim budžetom, a da bismo došli do novca za štednju potrebna je dobra analiza ličnih finansija i potrošnje. Za one koji ne znaju da se najbolje kontrolišu, novac koji je oročen je zaštićen ne samo od tržišnih previranja, jer se ugovorena kamata ne menja i od nepredviđenih situacija, već i od nas samih. Mnogi bi novac koji im je na dohvat ruke možda malo "štrcnuli", ili došli u iskušenje da ga celog potroše.

Oročenje može biti i odličan način da se novac sačuva i uveća do nekog "povoljnijeg" perioda za kupovinu nekretnine, za pokretanje posla, ili za investiranje. A vremena dugo nisu bila manje povoljna, pa oročena štednja nikada nije izgledala primamljivije.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>