• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Beograd posle 30 godina dobija obilaznicu: Deo do Bubanj potoka biće pušten na Vidovdan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Нajvažniji benefit obilaznice је u tome što će konačno biti rasterećen most "Gazela" i autoput kroz Beograd

  • 4
Goran Vesić, obilaznica Foto: Telegraf/ustupljene fotografije

Deo obilaznice oko Beograda, do Bubanj potoka biće pušten u saobraćaj na Vidovdan, 28. juna, a završetak tog projekta, čak tri decenije od početka radova, velika je pobeda politike predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je za TV Pink rekao da je najvažniji benefit obilaznice u tome što će konačno biti rasterećen most "Gazela" i autoput kroz Beograd, pa svi koji iz pravca Šida idu prema Nišu, Kragujevcu i dalje ka jugu, više neće morati da prolaze preko "Gazele", preko koje dnevno pređe između 200.000 i 250.000 građana, skoro 130.000 automobila, više od 7.000 lakih kamiona i više od 3.000 vozila javnog prevoza.

Naveo je da je završeno 47 od ukupno 78 kilometara, koliko obilaznica oko Beograda treba da ima kada se bude došlo do Pančeva.

- Najveći deo obilaznice završen je u vreme dok je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik vlade, premijer i sada predsednik Srbije - ukazao je ministar i podsetio da je obilaznica počela da se gradi 1991. godine.

Vesić je rekao da Saobraćajni institut CIP trenutno radi idejni projekat za deo obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva, dug 31 kilometar, koji će obuhvatiti dva tunela - Leštane i Bubanj potok, kao i veliki drumsko-železnički most kod Vinče.

Dodao je da će to biti 31 kilometar drumske i nešto više od 28 kilometara železničke obilaznica, ali i napomenuo da je to komplikovan deo koji zahteva ogromnu sinronizaciju.

Goran Vesić, obilaznica Foto: Telegraf/ustupljene fotografije

- Bićemo spremni da sa radovima počnemo tokom sledeće godine, jer na proleće očkujemo da budu završeni projekti. Prvo ćemo raditi tunele, pa most, pa onda put između - najavio je ministar Vesić.

Govoreći o šteti od poplava, Vesić je rekao da su pričinjene dve vrste štete – na privatnoj imovini i lokalnoj infrastrukturi i infrastrukturi u nadležnosti Republike.

- Ministarstvo je, zajedno са "Putevima Srbije" već uradilo analizu, kada su u pitanju magistralni i regionalni putevi, odnosno putevi koji pripadaju Republici. Šteta je između 2,3 i 2,5 milijardi dinara i već smo krenuli sa popravkom - precizirao je Vesić.

Naveo je da će devijacija pored mosta u Adranima kod Kraljeva, koji se urušio zbog poplava, biti puštena za saobraćaj u sredu posle 20 sati i tada će biti obnovljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali.

- To je privremena devijacija, postavili smo cevi, danas smo postavili podlogu, kreće asfaltiranje te privremene devijacije, radiće se na semaforu naizmenično, ali će saobraćaj funkcionisati - pojasnio je ministar, i podsetio da će za četiri meseca biti završen novi most na tom mestu.

Ministar je rekao da počinje i rušenje mosta između Mrčajevaca i Slatine gde će veoma brzo biti postavljen pontonski most, samo za saobraćaj vozila težine do četiri tone. Što se tiče štete na privatnoj imovini i lokalnoj infrastrukturi, podsetio je da je proglašena vanredna situacija u opštinama koje su pogođene poplavama i da lokalni štabovi imaju zadatak da izvrše popis sa komisijama, a pitanje naknade te štete rešavaće de u dogovoru sa vladom, preko lokalnih samouprava.

Kada je reč o organizaciji Međunarodne izložbe Ekspo 2027, Vesić je rekao da mu je žao što se u javnosti ne govori više o tom uspehu, jer je to velika pobeda zemlje, pre svega predsednika Vučića, čija je ideja bila da se Srbija kandiduje za Ekspo, kao i tima potpredsednika vlade Siniše Malog, čiji je doprinos pobedi ogroman.

- To je velika šansa za Srbiju i mnogo će značiti za imidž zemlje. Ceo poslovni svet će biti u Beogradu, imaćemo više od dva miliona turista, bićemo centar poslovanja - rekao je Vesić i dodao da je to velika šansa i za region jer će zemlje u okruženju moći da se promovišu uz Srbiju.

. Nije mala stvar pobediti u bilo čemu na svetu, a pogotovo ne u tome da budemo centar privrednih dešavanja - zaključio je ministar Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvaranje deonice na delu Moravskog koridora od Pojata do Makrešana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yxyy

    26. jun 2023 | 16:15

    Valjda treba da se zahvali građanima, to su naše pare nije davo Vučić iz svog džepa

  • Boris

    27. jun 2023 | 13:32

    Ne znam kako smo ziveli pre AV?

  • El Schabanny

    26. jun 2023 | 14:10

    Par činjenica: na mostu GAZELA postoje.cak dva sistema za detekciju vozila stoga mozemo znati koliko je vozila prošlo preko mosta u proteklih na primer sat vremena. Cifre koje navodi ministar su fizicki nemoguce ,ali ajde valjda on zna sta prica a i oni koji broje valjda znaju da broje. Traznitni saobracaj se odavno obavlja delovima izgradjene Obilaznice Beograd i starim obilaznim putem oko Beograda. Ne ocekujem smanjenje veličine saobraćajnog toka na primarnim gradskim saobraćajnicama jer isti nastaje kao posledica radnih kretanja i kretanja zbog transportne usluge. Idejni projekat za deo obilaznice Bubanj potok Lestane Pančevo postoji ali CIP ponovo radi idejni projekat koji je već uradio...Za nove pare naravno... Inače jako je dobro što se ovaj veoma bitan deo Obilaznice u auto putskom profilu konacno završava i otvara za saobraćaj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>