• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li "pica na drva" postaje prošlost? Vlasnicima restorana naloženo da smanje štetne emisije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među najvećim zagađivačima, kažu stručnjaci

  • 0
pica, pizza Foto: Shutterstock

Čuvene picerije Velike jabuke mogle bi da budu prinuđene da smanje proizvodnju čuvenih pica pečenih na drva, a sve zbog novog zakona kojima se restoranima koji koriste ovu, decenijama staruz metodu pečenja, nalaže da smanje emisije ugljen dioksida za 75 odsto.

Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Njujorka osmislilo je nova pravila za vlasnike restorana.

- Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među najvećim zagađivačima - rekao je portparol ovog odeljenja Ted Timbers za NY Post.

Ovim pravilom zahteva se ugradnja sistema za kontrolu štetnih emisija, posebno na pećima instaliranim pre 2016. godine. Pojedini vlasnici restorana žale se da su u ovu vrhu, za razne filtere za vazduh, potrošili više odn20.000 dolara.

- O da, to je veliki trošak! Nije samo trošak instaliranje, već i održavanje. Iako je filter za vazduh skup i predstavlja veliku gnjavažu, on takođe ima neke prednosti. Moje komšije su mnogo srećnije. Imao sam tipa koji je godinama dolazio i žalio se da dim ulazi pravo u njegov stan, a nisam ga video otkako sam instalirao čistač - kaže Pol Đianone, vlasnik jedne picerije.

Gradski zvaničnici su rekli da će ukupno manje od 100 restorana biti pogođeno.

Ugostitelji pokušavaju da ubede gradske zvaničnike da iz tog zakona ipak izuzmu peći na drva i ugalj, jer su one važne za tradicionalan način spremanja pice, koja bez njih ne bi imala takav ukus.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>