• 96
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena fabrika "Hansgrohe" u Valjevu: Vučić na događaju, posao za 1.000 ljudi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za izgradnju fabrike bilo je potrebno godinu i po dana, a investicija vredi oko 85 miliona evra

  • 96

Danas, 27. juna 2023, nemačka kompanija sanitarne opreme za kuhinje i kupatila - "Hansgrohe Grupa" - otvara novu proizvodnu lokaciju u Valjevu, na parceli od 130.000 kvadratnih metara.

Kako se navodi u saopštenju, za izgradnju fabrike bilo je potrebno godinu i po dana, a investicija vredi oko 85 miliona evra.

- Ceo ovaj kraj će da oživi i ljudi iz Valjeva više neće da se sele za Beograd - rekao je Vučić u martu, i tada je pominjana plata od čak 1.000 evra za rad u novoj fabrici.

Trenutno, na novoj lokaciji radi nešto manje od 100 ljudi, a očekuje se da će u budućnosti biti otvoreno do 1.000 radnih mesta. U Valjevu će se, dakle, pretežno proizvoditi proizvodi pod brendom Hansgrohe.

Dalje je saopšteno da su radnici već u junu počeli da rade na montaži, a ostale oblasti proizvodnje će se postepeno otvarati u nedeljama koje su pred nama. Inače, svi radnici biće obučeni u Šiltahu, centrali kompanije, nekoliko nedelja unapred.

Događaju danas prisustvuju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevine Goran Vesić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i nemačka ambasadorka Anke Konrad.

Najodrživiji pogon

Fabrika u Valjevu predstavlja najodrživiju lokaciju unutar "Hansgrohe Grupe".

Fotonaponski sistem na krovu, postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije, korišćenje tzv. sive vode za toalete, izolacija krova debljine 26 centimetara i troslojna stakla na prozorima - samo su neki od primera koji zgradu i njenu upotrebu čine održivom.

Nemačka kompanija ima istoriju dugu 122 godine, koju su vremenom obeležile razne inovacije, poput prve ručice tuša sa više vrsta mlazova, prve kuhinjske slavine na izvlačenje i prvog nosača ručice tuša na zidu.

Proizvodnja će obuhvatiti mašinsku obradu, glodanje, bušenje i pranje, brušenje i poliranje, sklapanje slavina i logistiku.Dalju obradu (galvanizaciju) u početku će, kako se napominje, vršiti spoljni dobavljači, dok će se u kasnijem periodu vršiti na lokaciji fabrike.

"Hansgrohe" ima proizvodne lokacije u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, SAD i Kini. Sa brendovima AXOR i Hansgrohe, ovaj gigant je vodeći proizvodjač u sektoru kupatila i kuhinje, koji širom sveta zapošljava 5.600 ljudi, od kojih 60 odsto radi u Nemačkoj.

Prošle godine, Grupa je ostvarila promet od 1,528 milijardi evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    27. jun 2023 | 12:29

    Nova fabrka za nasu Srbiju divna vest novi posao za 1.000 ljudi

  • Mirko

    27. jun 2023 | 13:49

    Sve vise firmi se otvara, nasa ekonomija raste, odlican posao

  • Milos

    27. jun 2023 | 12:29

    Nova radna mesta za novozaposlene divna vest za nasu Srbiju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>