• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Razvijaćemo bioekonomiju, pravimo evropski biohab": Ministarka Begović o planovima Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj nam je da ih sve okupimo i napravimo novi inovacioni ekosistem u Srbiji, kaže ona

  • 3
Jelena Begović, Ministarka nauke Jelena Begović / Foto: Nikola Anđić

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je danas u Tjenđinu, na panelu Svetskog ekonomskog foruma - "Rešenje je u biologiji", da će Srbija razvijati bioekonomiju i napraviti svojevrsan "biohab" u Evropi.

Ona je napomenula da će biotehnologija imati sve veći uticaj na naše živote, kao i da se Srbija nalazi na odličnoj poziciji u svetu, jer se upravo tu susreću zapad i istok, kao i jug i sever.

- Srbija je država za koju nisu potrebne vize bez obzira da li dolazite iz Indije, Kine, SAD, EU. To je odlična pozicija da započnete nešto što će postati međunarodni pokretač razvoja. Naša vlada je donela odluku da razvija bioekonomiju i da napravi biohab u Evropi - istakla je Begovićeva.

Kaže da je Vlada Srbije u poslednjih sedam do 10 godina investirala mnogo u nauku, u izgradnju naučno-tehnološki parkova i da je cilj da se privuče svaki naučnik kako bi radio i stvarao u našoj zemlji.

- Cilj nam je da ih sve okupimo i napravimo novi inovacioni ekosistem u Srbiji. Zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom otvorili smo Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, treći u Evropi, 16. u svetu. Fokusirani smo na biotehnologiju i veštačku inteligenciju - kaže Begovićeva i dodaje da se najveći izazovi nalaze u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, medicine, energetike i zaštite životne sredine.

Smatra da je to nešto što se tiče svake zemlje i svakog pojedinca na ovom svetu. Ministarka Begović je predstavila i glavni projekat na kojem radi ministarstvo.

- Gradimo Bio4 kampus, to je platforma koja će okupljati akademske građane, privatni sektor i svu neophodnu infrastrukturu, a sve uz pomoć naše vlade - rekla je ona.

Kaže da imamo mnogo kvalitetnih naučnika i da na tom planu ne počinjemo iz početka.

- Sabiramo ih na jednom mestu zbog saradnje. Želimo da napravimo centar koji će biti svetsko mesto za inovaciju, želimo da privučemo ljude, ne samo iz regiona, već i iz sveta - ističe Begovićeva i dodaje da je saradnja ključna za uspeh. Ministarka je pozvala sve učesnike da posete Srbiju i pre svetske izložbe "Expo2027".

(Telegraf Biznis)

Video: Golubović: Važna preventiva širenja afričke kuge svinja kod nas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    27. jun 2023 | 14:57

    Ajde prvo kanalizacija,pa prerada otpadnih voda ,pa divlje deponije...pa polako dalje....

  • gemathegreat

    27. jun 2023 | 14:46

    Samo nemoj da zaboraviš da vas Putin prati.

  • Перагеније

    27. jun 2023 | 16:20

    "četvrtu industrijsku revoluciju" - НИЈЕ чула да је у току револуција која се зове квантна технологија?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>