• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rupert Štadler izbegao zatvor: Bivši šef Audija osuđen na uslovnu kaznu zbog Dizelgejta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemac će morati da plati i 1,1 milion evra, a taj novac će se uliti u državnu kasu i nevladine organizacije, saopštio je sud

  • 1
ruper štadler Foto: People Picture/Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

U junu 2018. uhapšen je generalni direktor Audija u Nemačkoj, Rupert Štadler, zbog optužbi za manipulisanje u vezi sa kontrolom izduvnih gasova automobila.

Novinska agencija DPA je tada istakla da je Folksvagen, grupa u okviru koje posluje Audi, potvrdio da je Rupert uhapšen.

Nekoliko godina kasnije, bivši šef Audija je danas, 27. juna, u Minhenskom sudu osuđen na uslovnu kaznu od godinu i devet meseci, zbog Dizelgejt skandala.

Inače, osim Štadlera, nijedan rukovodilac u Nemačkoj nije otpužen sa aferu sa dizelašima, a zabeleženo je nekoliko slučajeva hapšenja u SAD.

Podsećamo, automobilski gigant Folksvagen, u čije se podružnice ubrajaju Porše, Audi, Škoda i Seat, priznao je u septembru 2015. godine da je instalirao manipulativni softver u 11 miliona automobila - dizelaša.

Kako danas prenosi Rojters, ali i ostali mediji, Rupert je kažnjen sa 1,1 milion evra (1,2 miliona dolara), koji će ići u državnu kasu i nevladine organizacije, saopštio je sud.

Dalji predmeti koji su u toku uključuju krivični postupak protiv drugih bivših menadžera Folksvagena koji se vodi u Braunšvajgu, i slučaj protiv bivšeg šefa Folksvagena Martina Vinterkorna, koji je "na čekanju" zbog problema sa njegovim zdravljem.

Tužioci su, navodi britanska agencija, prvobitno tražili kaznu od 2 miliona evra, pozivajući se na Štadlerove plate u Audiju i Folksvagenu i njegovu finansijsku imovinu.

Još dvojica optuženih za manipulisanje motorima – bivši izvršni direktor Audija Volfgang Hac i inženjer Đovani P. – osuđeni su danas, pri čemu Hacu preti dvogodišnja uslovna kazna sa 400.000 evra novčane kazne, a Đovaniju P. godinu i devet meseci i 50.000 evra kazne.

Tužilaštvo i optuženi mogu da se žale do 4. jula 2023. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>