Vreme čitanja: oko 1 min.
Uvodi se "Veggie Day" u bečke škole: Dobavljači hrane pred izazovom i zbog porekla mesa
Vreme čitanja: oko 1 min.
Obrok s mesom se, obično, tri puta nedeljno nađe na meniju školaraca

Foto: MA22/Votava Martin
Od sledeće školske godine u svim školama sa celodnevnim boravkom u Beču uvodi se „Veggie Day“, jednom nedeljno.
Tog dana će se đacima servirati isključivo vegetarijanski obrok, a cilj je da se na taj način u školama obrati pažnja na zdrav i ekološki pristup ishrani. Time se, takođe ističe značaj kvalitetnog obroka u školama, kaže član gradskog veća za obrazovanje Kristof Viderker.
Nakon sprovedene ankete, odlučeno je da se tokom naredne školske godine nedeljno isporuči više od 200.000 porcija u 208 škola sa celodnevnom nastavom.
Obrok s mesom se, obično, tri puta nedeljno nađe na meniju školaraca.
Dobavljači hrane za školske ustanove i sada moraju da ispune razne smernice. Pored propisanih hranljivih vrednosti, udeo organskih namirnica mora da bude najmanje 50 odsto.
Goveđe i svinjsko meso moraju 100 odsto da potiču iz Austrije, a pileće meso - 50 odsto. U svim školskim ustanovama se favorizuje konzumiranje regionalnih proizvoda.
Takođe je obaveza snabdevanje sezonskim voćem.
Školske menije pripremaju nutricionisti, a pravilo je da se vrsta menija ne ponavlja tokom osam nedelja. Detaljan izbor menija vrše škole.
(Telegraf Biznis)
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.