• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali o platama, penzijama, investicijama: "Od 1. januara 2024. prosečna penzija biće 390 evra"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar kaže kako očekuje dolazak velikog broja privatnih kompanija u našu zemlju

  • 5
Novac, alimentacija za dete Foto-kolaž: Shutterstock, A. Nalbantjan

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali, gostovao je jutros na jednoj domaćoj televiziji gde se dotakao raznih ekonomskih pitanja: od stranih direktnih investicija do plata i penzija.

Kako je naveo, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, "Srbija stoji mnogo bolje nego i veće i razvijenije zemlje iz regiona i sveta".

Kako kaže, Srbija se gradi i radi i uprkos svetskoj krizi nije zaustavljena ni jedna saobraćajnica. "Vrlo brzo kreće i rad na brzoj pruzi do Niša. Grade se i rade sistemi za kanalizaciju i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda po celoj Srbiji".

Do 20. juna, stiglo je i više od milijardu i 900 miliona evra direktnih investicija u Srbiju.

- Svake godine dolaze nove investicije u našu zemlju, nova radna mesta, nove fabrike. To je način na koji gradite jednu održivu ekonomiju i razvijate zemlju. U prvom kvartalu imali smo 0,7 rast našeg BDP-a - kaže ministar.

- Već od 1. januara naredne godine prosečna penzija biće 390 evra. Idemo i sa pomoći svim majkama i 10 hiljada dinara biće isplaćeno već u septembru mesecu za svako dete ispod 16 godina. To je velika pomoć koja ne prestaje. Setite se svih pomoći do sada od kada je krenula korona. NIje slučajno što mi i dalje imamo stabilnu ekonomiju - rekao je Mali i dodao:

"Želimo da građani osete u svojim džepovima da bolje žive. Za tri meseca naši medicinski radnici i prosvetari, već će imati platu veću za 5,5 odsto a svima zaposlenima u javnim upravama za 10 odsto".

Kada je reč o EXPO 2027, čiji je Srbija domaćin, ministar kaže kako očekuje dolazak velikog broja privatnih kompanija u našu zemlju.

- Izuzetno sam ponosan na taj rad, bio je to zajednički timski rad. Pokazali smo da Beograd to može. Hvala svima koji su podržali sve to i učestvovali sa nama u raznim aktivnostima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    28. jun 2023 | 10:50

    Lepo. A pitanje je kolika ce inflacija biti tada. Mrtva trka sa penzijama,platama i poskupljenjima

  • V8

    28. jun 2023 | 12:25

    Druže najčešća plata ti je 50.ooo a neke znam da primaju i po 45.ooo ,realno stanje, neka mi lupaju minuse oni što imaju 100.ooo.

  • Map

    28. jun 2023 | 11:39

    Nama je toliko lepo da nam niko ravan nije, jedino st nikako to da primetimo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>