• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik FED-a ne isključuje uzastopno povećanje kamatnih stopa: "Nismo odlučili kada i kako"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pauel je rekao da FED ima još da radi kako bi spustio inflaciju, koja je znatno iznad ciljanih 2 odsto Centralne banke

  • 0
Jerom Powell, FED Džerom Pauel / Foto: ALEX WONG/Getty images/Profimedia

Predsedavajući FED-a Džerom Pauel podvukao je stav Centralne banke o suzbijanju inflacije, te naveo da bi moglo da dođe do uzastopnog povećanja kamatne stope na predstojećim sastancima javlja Si-En-En.

- Ako pogledate podatke iz poslednjeg kvartala, ono što vidite je jači od očekivanog rasta, čvršće tržite rada od očekivanog i veća inflacija od očekivane - rekao ja Pauel tokom panela centralnih bankara u Evropskoj Centralnoj banci u Portugalu.

- To nam govori da iako je politika restriktivna, možda nije dovoljno restriktivna i nije bila dovoljno dugo.

Predsedavajući FED-a dodaje da zvaničnici nisu odlučili kako i kada će podići kamatne stope, uključujući to da li će na svakom sledećem sastanku doći do povećanja.

Na saslušanju u Kongresu prošle nedelje, Pauel je rekao da FED ima još da radi kako bi spustio inflaciju, koja je znatno iznad ciljanih 2 odsto Centralne banke.

Zvaničnici Centralne banke ranije ovog meseca glasali su za pauziranje najgresivnije FED-ove kampanje za povećanje kamatnih stopa u poslednjih nekoliko decenija.

Ovo bi moglo da znači da Federalne rezerve planiraju još dva povećanja za četvrtinu poena u nekom trenutku ove godine, prema najnovijim projekcijama.

Ali nije jasno na kom sastanku će zvaničnici glasati za podizanje kamatnih stopa, pogotovo što neće naučiti mnogo o ekonomiji pre predstojećeg sastanka u julu.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>