• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Turistička sezona može biti ozbiljno ugrožena": Kako kugla sladoleda od 3 evra utiče na privredu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Strahujem od dugoročnih učinaka takvog porasta cena", istakao je hrvatski ministar finansija Marko Primorac

  • 1
sladoled Foto: Freepik

Hrvatski ministar finansija Marko Primorac istakao je da rast cena može ozbiljno ugroziti turističku sezonu i privredu u osnovi, prenosi Poslovni.hr.

- Kada čujete koliko te cene rastu to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me ne na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih učinaka takvog porasta cena - naglasio je Primorac nakon sednicde Vlade, odgovarajući i na pitanje o kugli sladoleda, koja često košta i tri evra.

On je dodao da ga, iako zvanična statistika ukazuje na kontinuirano slabljenje inflatornih pritisaka, brine rast cena pojedinih proizvoda.

- Ima li opravdanja za to, ja lično sumnjam, ne želim da ulazim u određene sektore - rekao je hrvatski ministar, podsećajući na Vladino subvencionisanje cena energenata, kao i niže stope PDV-a na pojedine proizvode i usluge.

Naglasio je i da podaci o profitu i marži preduzeća govore da su od povećanja cena najviše koristi imali preduzetnici.

- Kratkoročna neopravdana poskupljenja i kratkoročne beneficije i zarade mogu dugoročno imati veoma neželjene efekte - rekao je ministar finansija.

Kako prenosi hrvatski list, u kontekstu visokih cena na Jadranu, Primorac je upitan i o punjenju državnog budžeta, na šta je on odgovorio da stope rasta prihoda od naplaćenih poreza "nisu neverovatne već konzistentne", dok je vrednost fiskalizovanih računa veća u odnosu na prošlu godinu za oko 20 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    28. jun 2023 | 21:26

    Pa kad kuvaru plata 3-4 hiljade moraju to i cene ispratiti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>