• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedan hrvatski proizvod zaštićen u EU: Novigradske dagnje poznate su po količini mesa u ljuštuti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveže meso "Novigradske dagnje" je na dodir glatko, meko-elastične konzistencije s karakterističnim mirisom na more i na morske alge

  • 0
dagnje Foto: Pixabay

"Novigradske dagnje" dobile su evropsku zaštićenu oznaku porekla, objavila je Evropska komisija u Službenom listu Evropske unije od 28. juna. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka porekla, pa je kao takav zaštićen na području cele Evropske unije.

EU znak zaštićene oznake porekla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču garantuje kupovinu autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva "Novigradska dagnja" pokrenulo je Udruženje uzgajivača školjki "Novigradska dagnja" koja je Ministarstvu poljoprivrede podnela zahtev za zaštitu oznake pod tim nazivom, piše Poslovni dnevnik. 

"Novigradska dagnja" je školjkaš vrste mediteranska dagnja Mitilus galoprovincialis uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrelu.

Ljuštura "Novigradske dagnje" je lepezastog, trouglastog ili izduženo-jajolikog oblika. Telo je zatvoreno dvema jednakim ljušturama, spolja crno-modrikaste boje, a iznutra bledo-sedefaste boje. Dužina najdužeg dela školjkaša konzumne veličine iznosi minimalno 6 centimetara, dok je najmanja masa školjkaša 20 grama.

"Novigradska dagnja" posebno je poznata po količini mesa koje zauzima prostor unutar ljuštura.

Sveže meso "Novigradske dagnje" je na dodir glatko, meko-elastične konzistencije s karakterističnim mirisom na more i na morske alge. Površina mesa je sjajna, vlažna i glatka. Boja mesa zavisi od pola pojedinog školjkaša. Muške dagnje uglavnom su mlečno-bele ili krem boje, dok su ženske dagnje narandžasto-crvenkaste boje.

Hrvatska sada ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registovan u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka porekla.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>