• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najtužnija posledica skoka troškova života: Najmlađi Britanci anksiozni, gladni i sve nezdraviji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravstveni problemi sa kojima se deca suočavaju pogoršali su se u protekloj godini, jer roditelji ne mogu da im priušte hranljive obroke

  • 1
Gojazna deca, dijabetes, lekar Foto: Shutterstock

Deca širom Velike Britanije pate od pojačanog karijesa, anksioznosti i zastoja u rastu, a lekari za sve krive visoke cene hrane. 

Prema istraživanju, obim i ozbiljnost zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju učenici pogoršali su se u protekloj godini, jer su cene hrane porasle na najviši nivo u poslednjih 45 godina.

Medicinske sestre iz škola prijavile da su razne slučajeve, od toga da se deca onesvešćuju od gladi, preko toga da ih zatiču kako kopaju po đubretu u potrazi za ostacima tuđe hrane.

- Uopšte ne dramatizujem kada kažem da su izgladnela, gladna, tužna, zabrinuta deca počinila zločine da bi njihove porodice mogle da jedu - rekla je Šeron Vajt, izvršna direktorka Udruženja medicinskih sestara škola.

Istraživanje koje je obuhvatilo 313 školskih medicinskih sestara i zubara pokazalo je da je dve trećine reklo da su se zdravstveni problemi sa kojima se deca suočavaju pogoršali u protekloj godini, jer roditelji ne mogu da im priušte hranljive obroke.

Najčešći zdravstveni problemi bili su propadanje i oštećeni zubi, kao i pogoršanje mentalnih problema, usporavanje rasta i promene ponašanja kao što su anksioznost i povećana razdražljivost.

Studiju su sproveli Safna i Britansko udruženje stomatologa (BDA) u okviru kampanje "No Child Left Behind" pozivajući vladu da se obaveže na besplatne školske obroke za svakog učenika osnovne škole u ​​Engleskoj. Vlade Škotske i Velsa počele su da uvode univerzalne besplatne školske obroke za učenike osnovnih škola, dok će London slediti njihov primer od septembra.

Sva deca u državanim školama u Engleskoj imaju pravo na besplatne školske obroke do kraja 2. godine, nakon čega se to odnosi samo na domaćinstva sa određenim beneficijama.

Vajt je rekla da je nedavno srela bolničku sestru koja nije mogla da priušti da zagreje obroke za svoje troje dece. Medicinska sestra je pribegla uzimanju higijenskih proizvoda iz bolnice u kojoj radi da bi ih dala svojoj ćerki jer nije mogla da ih priušti.

Proširenje besplatnih školskih obroka u Engleskoj koštalo bi više od milijardu funti godišnje, ali stručnjaci su ukazali na prednosti, odnosno da deca imaju bolje rezultate u školama i da su zdravija zahvaljujući hranljivoj ishrani.

Jedan dečji zubar je rekao da je hrana koja poskupljuje svakog dana dovela do začaranog kruga gladi: loša ishrana dovodi do visokog nivoa karijesa, što dovodi do bolova i infekcija zbog kojih deca više ne žele da jedu, zbog čega zaostaju u razvoju.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    2. jul 2023 | 08:08

    Британци, ајде што свугде гурају њушку, али децу да оставе гладну, није ми ту нешто у реду.,..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>