• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mali: BDP i pored ekonomskih poteškoća ostvario rast od 0,7 odsto

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sa inflacijom koja je u maju iznosila 14,8 odsto, dodaje, država se ipak bori tako što podiže plate i penzije i iznad nivoa rasta cena

  • 2
Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je srpski BDP i pored ekonomskih poteškoća ostvario rast od 0,7 odsto i da je država pored svega toga uspela da poveća plate i penzije.

Mali je u objavi na svom Fejsbuk profilu istakao da je njegov zadatak da se bavi javnim finasijama na osnovu grafikona i rezultata, a ne na osnovu komentara koji se objavljuju ovih dana u medijima.

- Koliko bi radosti kod nekih u Srbiji izazvao ekonomski neuspeh kada bi se desio? Po svemu fenomenološka paradigma i po ovome bi Srbija mogla da se izdvoji. Bar takav utisak se stiče kada ovih dana čitate neke domaće medije. Ostrašćeno navijanje da nam bude gore zapljuskuje vas sa listova novina koje vode političku borbu i očajno žele loše ekonomske vesti. Mogao bih i da razumem da nisu novčanici i džepovi i njihovih porodica, okoline, kolega, prijatelja u pitanju. Mogao bih da razumem, ali neću, jer moj posao nije da tumačim niske političke porive već da upravljam javnim finansijama najbolje što mogu. To i radim. A odluke donosim ne na osnovu zlonamernih komentara, nego grafikona. A, grafikoni ne lažu - poručio je ministar.

Kako je istakao Mali, u prvom kvartalu ove godine srpski BDP je ostvario rast od 0,7 odsto.

- Ne, ne bih rekao da je to 'super', ali da, zadovoljan sam jer je jedna Švajcarska u istom periodu rasla 0,6 odsto, jedna Finska 0,4 odsto, a u ekonomskom minusu su Češka (-0,1), Nemačka (-0,2), Luksemburg (-0,4), Mađarska (-0,9) i tako dalje - dodao je on.

Sa inflacijom koja je u maju iznosila 14,8 odsto, dodaje, država se ipak bori tako što podiže plate i penzije i iznad nivoa rasta cena, jer je bitno da se očuva kupovna moć građana.

Siniša Mali Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- To je lavovska borba i svako ko se bar malo razume u ekonomske tokove i odnose zna šta to znači. Time, svako ko bi rekao da u toj borbi ne uspevamo, nije iskren. Jer, ne sećam se da su se pre deset godina kada su zemljom upravljali danas najglasniji kritičari podizale plate građanima, podizale penzije kako bi se očuvao i kvalitet života penzionera. Ne sećam se zato što se to nije dešavalo već su naši građani ustajali sa zebnjom koliki je danas kurs dinara prema evru i koliko će im to podići ratu kredita i umanjiti platu koju primaju u dinarima, a penzioneri su čekali vesti koliko će penzija kasniti. Svi se odlično sećamo toga - dodao je on.

Ministar je istakao da je nezaposlenost u Srbiji trenutno 10,1 odsto i niža je u odnosu na prvi kvartal prošle godine kada je iznosila 10,9 odsto.

- Ne mogu, a da to ne proglasim fenomenalnim uspehom ako se osvrnemo na taj isti period od pre samo deset godina i vrtoglavi procenat od 25,9 odsto nezaposlenih građana Srbije u 2012. godini, dodao je on.

Izvoz robe dve godine zaredom u Srbiji, ističe Mali, raste za više od 26 odsto godišnje, dok je u prvom kvartalu ove godine već 13 odsto veći u odnosu na isti posmatrani period prošle godine.

On je dodao da je u prvom kvartalu ove godine nivo direktnih stranih investicija dostigao nivo ostvaren tokom cele 2012. godine - 0,8 milijardi.

- Za četiri meseca privukli smo 1,2 milijarde evra, što je 76 odsto više nego u istom periodu prošle godine. To znači da smo u prvom kvartalu godine u kojoj su iza nas tri godine svetske krize mi privukli investicionog kapitala koliko je neko u doba svetskog ekonomskog prosperiteta u Srbiju privukao tokom 12 meseci 2012. godine.

- Ti 'neki' su tada ćutali, danas su glasni iako je ovo kvartalni rast od gotovo 40 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine koja je bila rekordna po prilivu stranih direktnih investicija sa 4,4 milijarde evra. Neoprostivo propadamo, iz ovoga tumače ti neki analitičari - naveo je Mali.

Ministar se osvrnuo i na javni dug Srbije i istakao da četvrtu godinu zaredom se obara javni dug uz nikad veće kapitalne investicije.

- Sa 51,3 odsto udela javnog duga u BDP-u Srbije smo više nego stabilni, finansijski jaki i opet neoprostivo ekonomski uspešni. Ali, šta znače sve te tabele i grafikoni kada to još pohvali i MMF. Rečima da Srbija beleži impresivne ekonomske rezultate. ž

- Malo, zaista. Srećom, u demokratiji većina odlučuje i to je ono što žulja ovu zlonamernu manjinu. A, ekonomski uspeh? To ipak nije subjektivna kategorija, naprotiv, vrlo je jasno. Ili imate uzlazne grafikone ili ih jednostavno nemate. U Srbiji smo videli i jedne i druge, ali kada ste odgovorni uspeh ne može izostati. Grafikoni, ipak, ne lažu - poručio je ministar Mali.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    30. jun 2023 | 19:33

    Znači 1 % nas deli od kolapsa, svaka čast!

  • zoks

    29. jun 2023 | 18:52

    Svaka čast ovim "radikalima"dobro vode ekonomiju.Siniša Mali,alo čovek obnovio doktorat i to ne u Srbiji koja mu je osporila predhodni već u inostranstvu u Slovačkoj.Posebna je priča guvernerka Srbije Jorgovanka Tabaković za koju sam ja lično bio skeptičan pa gde u to vreme kada je preuzela dužnost "radikalka"a upravo je žena i bila član te stranke da vodi NBS? A gospođa Tabaković vodi monetarnu politiku preko jedne decenije toliko stabilnu da dinar ni zeru ne odstupa u odnosu na evro sve ovo vreme,svaka čast i veliko poštovanje a bio sam veoma,veoma skeptičan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>