• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada svako može da postane vlasnik jednog dela poznate slike: Umetničko delo prvi put na berzi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slike će u julu biti ponuđene svim zainteresovanim investitorima na inicijalnoj ponudi akcija vrednoj 55 miliona dolara

  • 0
Francis Bacon,  Three Studies for a Portrait of George Dyer Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Slika pokojnog umetničkog genija Frensisa Bejkona biće ponuđena kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO), investitorima iz svih sfera života koji vole umetnost.

Radi se, naime, o delu engleskog figurativnog slikara Frensisa Bejkona koji sačinjavaju njegove čuvene slike "Tri studije portreta Džordža Dajera", umetnikovog ljubavnika, nastale šezdesetih godina prošlog veka.

One će u julu biti ponuđene svim zainteresovanim investitorima na inicijalnoj ponudi akcija vrednoj 55 miliona dolara. Vrednost akcija ovog dela procenjena je na 100 dolara po komadu, a njima će se trgovati na novoformiranoj berzi umetničkih dela u Lihtenštajnu.

To znači da će svi koji imaju nekoliko stotina dolara viška imati priliku da kupe udeo u čuvenoj slici. Biće to prvi put da će ovakva slika biti dostupna javnosti za kupovinu, piše portal Benzinga.

To će biti prvi put da se klasičnim investitorima nudi da kupuju i prodaju akcije poznatog umetničkog dela na jednoj berzi. Iza ove inicijalne ponude akcija stoji kompanija Arteks čiji je cilj, kako kaže, da "demokratizuje pristup visokoj umetnosti koji je obično rezervisan za bogate kolekcionare".

Međutim, stručnjaci tvrde da su cene umetničkih dela sada na vrhuncu svoje vrednosti i da je pitanje da li će one i dalje rasti. Zato ovo možda i nije najbolji trenutak za ulaganje u njih, ali ako smo nešto naučili u poslednje tri godine to je da se nikada ne zna šta nosi dan, a šta noć.

Nakon toga, slika će biti izložena u muzeju. Mnogi ljudi će moći da vide sliku, koja je često bila izložena u domovima privatnih kolekcionara. Ova jedinstvena šansa da budete vlasnika dela remek dela ruši barijere i menja svet umetnosti.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovaj pas zarađuje skoro dva puta više od prosečnog Srbina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>