• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teksas postavlja rekord u potrošnji struje: Istorijski talas vrućine pogodio SAD, klime rade danonoćno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trocifrene rekordne temperature se prijavljuju u velikim delovima države skoro svaki dan

  • 0
Dolina smrti Kalifornija vrućina visoke temperature toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Potrošnja električne energije u Teksasu je dostigla preliminarni maksimum svih vremena pošto su građani u domovima i preduzećima uključili klima-uređaje da bi se spasili od toplotnog talasa koji ulazi u treću nedelje.

Trocifrene rekordne temperature se prijavljuju u velikim delovima države skoro svaki dan. Temperature, međutim, nisu jedina stvar koja postavlja rekorde u državi. Savet za električnu pouzdanost Teksasa, koji upravlja sa oko 90 odsto državne električne mreže, izvestio je da su u utorak oboreni „nezvanični“ mesečni i istorijski rekordi potražnje za električnom energijom jer klima-uređaji naizgled rade danonoćno, dok Teksašani pokušavaju da prevaziđu vrućinu.

Visoka temperatura u Hjustonu, najvećem gradu u Teksasu, u utorak je dostigla najviše 38 stepeni Celzijusa, preneo je Weather.com. To je u poređenju sa normalnom visokom temperaturom od 34 stepena Celzijusa za ovo doba godine.

Savet za električnu pouzdanost Teksasa (ERCOT) saopštio je da je prethodni junski rekord za potrošnju električne energije bio prošle godine, kada je 23. juna iskorišćeno 76.681 megavata. Međutim, u utorak je taj rekord oboren kada je potrošnja dostigla vrhunac od 80.828 megavata električne energije.

Ne samo da ova cifra obara junski rekord, već takođe obara rekord najveće potražnje svih vremena na ERCOT energetskoj mreži. Taj rekord je ranije postavljen 20. jula 2022. sa 80.148 megavata iskorišćenih u jednom danu. To znači da je rekord oboren oko tri nedelje ranije nego kada je postavljen poslednji rekord svih vremena.

dalekovod struja Foto: Shutterstock

ERCOT je predviđao da će potražnja postaviti rekorde nekoliko prethodnih dana od sredine juna, ali to nije uradio do utorka, delom zato što su potrošači poslušali poziv operatera mreže od 20. juna da uštede energiju.

Ekstremno vreme je bilo podsetnik na februarsko smrzavanje 2021. koje je ostavilo milione Teksašana bez struje, vode i grejanja danima tokom smrtonosne oluje dok se ERCOT borio da spreči kolaps mreže.

(Telegraf.rs)

Video: Uskoro ćemo struju dobijati iz prozora kada na njih pada kiša

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>