• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milijarder Rej Dalio je sa 12 godina kupio svoje prve akcije: Sada vredi 19 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dalio pripisuje svoje rano zanimanje za investicije vezama koje je ostvario kao golf kedi

  • 0
Kamate berza kriza Foto: Shutterstock

Milijarder investitor Rej Dalio je od malih nogu imao strast za ulaganjem. Odrastao na Long Ajlendu ranih 1960-ih, Dalio je kupio svoje prve akcije sa 12 godina. Novac koji je zaradio kao kedi koristio je da investira u Northeast Airlines, jedinu kompaniju za koju je znao da ih je prodavala za manje od pet dolara po akciji.

Iako je njegova strategija bila naivna, Dalio je utrostručio svoj novac nakon neplanirane akvizicije. Ovaj rani uspeh podstakao je njegov entuzijazam za investiranje i nastavio je da gradi impresivan portfolio akcija tokom svojih tinejdžerskih godina.

Danas ima bogatstvo od 19 milijardi dolara i dobiće milijarde dolara kroz izlazni paket koji je obezbedio po povlačenju iz Bridžvoter Asošijejts, piše NY Times.

Dalio je izgradio Bridžvoter iz temelja, počevši od 1975. godine. Dok berza može ponuditi sigurnije i doslednije dobitke, svet startapa često može biti dobra opcija za diverzifikaciju visokog rizika i visoke nagrade. Na kraju krajeva, mnogi milijarderi zarađuju svoj novac pre nego što njihova kompanija izađe na berzu.

Dalio pripisuje svoje rano zanimanje za investicije vezama koje je napravio kao golf kedi. Dok je radio u golf klubu na Long Ajlendu u Njujorku, imao je priliku da sluša kako Džordž Lejb i Donald Stot, dvojica ljudi povezanih sa Volstritom, razgovaraju o svojim investicionim iskustvima. Inspirisan njihovim razgovorima, Dalio je uzeo 300 dolara koje je zaradio na poslu i uložio ih u Northeast Airlines.

Ispostavilo se da je ova početna investicija bila prekretnica u njegovom životu, ne zato što ga je naučila konkretnim lekcijama o berzi, već zato što je rasplamsala njegovu strast za učenjem i istraživanjem sveta finansija u mladosti.

Razmišljajući o svojim ranim iskustvima, Dalio naglašava uticaj učenja pre adolescencije. On veruje da se način na koji odrasli razmišljaju i uče značajno razlikuje od načina na koji deca razmišljaju i uče. Iskustva i lekcije usvojene tokom ovog ključnog perioda mogu na dubok način oblikovati njihovu budućnost.

Berza Foto: Shutterstock

Daliov put do uspeha nije bio bez izazova. Manje od decenije nakon što je 1975. osnovao Bridžvoter, javno je predvideo da će globalna berza pasti 1982. godine, što se pokazalo netačnim.

To je dovelo do značajnih gubitaka, zbog čega je izgubio klijente, investitore, zaposlene i većinu svog bogatstva. Ali Dalio ovaj period nedaće posmatra kao jednu od najboljih stvari koje su mu se ikada dogodile. To ga je naučilo neprocenjivoj veštini razmišljanja posle neuspeha.

Dalio je obnovio svoju karijeru, a Bridžvoter je izrastao u najveći svetski hedž fond, upravljajući imovinom od oko 150 milijardi dolara.

Danas, sa preko 60 godina iskustva u investiranju, Daliovo bogatstvo je poraslo na približno 19 milijardi dolara. Uprkos svom ogromnom bogatstvu, on više voli da održava uravnotežen portfolio, što svedoči o njegovom uverenju u važnost diversifikacije i upravljanja rizikom.

Dalijevo putovanje od mladog investitora fasciniranog berzom do investitora milijardera i osnivača najvećeg hedž fonda na svetu je svedočanstvo o snazi ranih iskustava i lekcija naučenih iz uspeha i neuspeha.

(Telegraf Biznis)

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>