• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komšije prelomile: Prodavnice više neće raditi nedeljom, ali postoje izuzeci

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su ovu odluku dočekala udruženja trgovaca?

  • 4
Kupovina šoping prodavnica korpa Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je stupio na snagu novi Zakon o trgovini, na osnovu kog će radnje po pravilu biti zatvorene nedeljom, dok trgovci mogu da odaberu 16 nedelja u godini, tokom kojih će raditi javlja Poslovni.hr.

Prema novom Zakonu, radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac, ali u razdoblju od ponedeljka do subote. Ukupno radno vreme samoposluga ne sme prelaziti 90 sati nedeljno, odnosno 18 sati dnevno.

Najnovija odluka se ne odnosi na prodajne objekte na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, lukama, trajektima, benzinskim pumpama, te u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama, kao i u muzejima.

Takođe će moći da rade i prodavnice unutar tržnih centara, odluka se ne odnosi pijace, a i kiosci će moći da rade nedeljom i na praznične dane od 7 do 13 časova.

Radno vreme supermarketa, zatvoreno Foto: Shutterstock

Šta o ovoj odluci misle trgovci?

Kako piše hrvatski list, udruženje trgovine HGK je tokom procesa donošenja novog zakona izvestilo da nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedeljom.

Njihov predlog je bio da postoji što manje izuzetaka, kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji. S druge strane, hrvatsko Udruženje poslodavaca upozorilo je da će zatvaranje trgovina zaustaviti rast plata i potrošnje, te podstaknuti pad BDP-a.

- Smatramo da je najbolja opcija ostaviti rad nedeljom na odabir poslodavca, uz poštovanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika, te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u vezi sa radnim vremenom preduzetnika - istakli su iz ovog udruženja.

Podsetimo, o ovoj temi smo više puta pisali u okviru Telegraf Biznisa, međutim, zajednički stav više sektora je da naša privreda nije spremna za ovaj potez.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    1. jul 2023 | 11:45

    Svska cast,ko nije kupio subotom nece ni nedeljom nedelja je dan za crkvu,porodicu,odmor ....cela Evropa tako zivi kod nas one jadne zene ni nedelje ni sveca...

  • Zemunav

    1. jul 2023 | 13:21

    Ajmlooooo SRBIJO ugledaj se na Crnu goru i Hrvatsku ...NEDELJAAA SLOBODAA

  • Гаргамел

    1. jul 2023 | 12:50

    Одлука вредна поштовања!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>