• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Grbuša" je bila prva novinska poštanska marka: Odštampana je na današnji dan pre 157 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je nosila na sebi prikaz srpskog grba i njome su se mogle slati novine i štampa, što je u ono vreme bilo veoma često

  • 0
poštanska marka, pošta, prva poštanska marka, grbuša Foto: Marko Jelić

Na današnji dan, 1. jula, po starom kalendaru, 1866. godine objavljena je prva redovna poštanska marka u Srbiji, saopštilo je danas Javno preduzeće "Pošta Srbije".

Ova istorijska marka, objavljena pre 157 godina, uz ostale vredne eksponate istorijskog razvoja srpske pošte, ali i telekomunikacija na ovim prostorima upošte, može se videti u Muzeju PTT, u ulici Majke Jevrosime 13, subotom i četvrtkom od 12-20h, a ostalih dana, osim ponedeljka, od 10-18h.

Ovom markom po prvi put u našoj savremenoj istoriji moglo se poslati pismo i druga pošta u okviru Srbije.

Marka je štampana u tri varijacije, žutom, crvenom i plavom bojom, sa vrednostima od 10, 20 i 40 tadašnjih para. Sve tri varijacije su imale isto grafičko rešenje - lik Kneza Mihaila Obrenovića.

poštanska marka, pošta, prva poštanska marka, grbuša Foto: Marko Jelić

Prva sprska redovna marka štampana je u Beču i kako je njena izrada kasnila, a zbog hitne potrebe da se novine šalju putem organizovane poštanske usluge, od maja 1866. godine za slanje novina mogla se upotrebiti tzv. ''grbuša'', prva srpska tzv. novinska poštanska marka.

Ona je nosila na sebi prikaz srpskog grba i njome su se mogle slati novine i štampa, što je u ono vreme bilo veoma često.

Osim zanimljivosti da je Srbija imala marku i pre prve redovne poštanske marke, rana istorija naše filatelije govori mnogo i o istoriji štampe o Srbiji i popularnosti novina u tadašnjoj Srbiji, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Glumica Bojana Grabovac o tajnama iza kamere: Kakav je posao umetnika, a kakav biznismena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>