• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon tri uzastopne povišice i ovo se desilo: Zvaničnike u Briselu očekuju niže plate?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plate evrokrata će pasti za 1,9 odsto sredinom godine

  • 3
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Tri stvari su se do sada smatrale naučno dokazanim: Kamenje ne može da leti, reka ne može da teče naviše, a plate u Briselu mogu samo da rastu.

Ali, od danas ovom poslednjem je sigurno kraj. Kako prenosi Bild, prema preliminarnim proračunima, plate evrokrata će pasti za 1,9 odsto sredinom godine.

Pre svega: Evropski poreski obveznici i oni koji zarađuju prosečnu platu ne moraju da žale, jer su od januara prošle godine do januara ove godine, zvaničnici EU su imali koristi od tri povećanja plata.

Šta je pozadina današnjeg dana?

Naime, obično se plate povećavaju 1. jula.

U tu svrhu, Eurostat, statistički organ EU, sastavlja izveštaj koji uzima u obzir povećanje plata u javnom sektoru u zemljama članicama i razvoj inflacije u Briselu i Luksemburgu.

Izveštaj se obično predstavlja u novembru, a odobrava se u decembru. A zatim plate bivaju uvećane retroaktivno do 1. jula.

Međutim, zbog neuobičajeno visoke inflacije, već je u prethodnoj godini došlo do "privremenog povećanja".

Sve zajedno, plate su od januara prošle godine do januara ove godine porasle za 6,3 odsto. Najviše koristi od toga ima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (sada zarađuje više od 1.000 evra dnevno bez dodataka) i njeni komesari.

Konačno poravnanje neće biti izvršeno do jeseni.

Tako da još nije jasno da li zvaničnici EU, koji uživaju mnoge beneficije, stvarno treba da stegnu kaiš i plate doplatu koja je data unazad do 1. jula.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. jul 2023 | 16:52

    BRISELSKA BIROKRATIJA SEBI DIZE PLATE I UZIVA DOK NAROD GRCA POD TERETOM POSKUPLJENJA!!! DALI SU DOBILI BONUS ZBOG PODRSKE RATU ?????????!!!!!??

  • Srbijanka

    1. jul 2023 | 16:41

    Tuga pregolema. Uplatimo im po 1 din pomoć.

  • Mrki

    1. jul 2023 | 20:26

    Aparatura iz Brisela i UN-u Ženevi, niti plaćaju hotele, prevoz, PDV im se prilikom kupovine vraća na kasi, mobilni telefon i lap-top besplatni i svašta-još. I treba da ih žalimo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>