• 16

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poplave izbacile svu katastrofu Aerodroma Tivat: Milion putnika, objekat kao trafika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krov zgrade terminala na Aerodromu Tivat je počeo da prokišnjava, a nevreme i udari gromova prouzrokovali su probleme

  • 16
Aerodrom Tivat Foto: Telegraf.rs

Ovo je katastrofa, drugu reč nemam, izjavio je danas predsednik Crne Gore Jakov Milatović komentarišući informaciju da je tivatski aerodrom poplavljen usled obilnih padavina.

On je istakao je da je ova situacija neprihvatljiva za Crnu Goru kao turističku zemlju. I ima pravo. To misle i svi gosti koji ne samo ove sezone već iznova sleću na dotični aerodrom, a to, saglasni su mnogi, nije prihvatljivu za jednu turističku zemlju.

U vreme rekordne sezone, tivatski aerodrom imao je više od milion putnika, tada je oborio rekord. Konkretno, Aerodroma Tivat za devet meseci rekordne 2019. godine imao je promet od 1.232.795 putnika Dodatno, očekivanja su sve veća, ali je sam objekat, kako komentarišu mnogi na društvenim mrežama, gotovo kao trafika.

U prilog ovom aerodromu ne ide ni to što je beležio loše rezulate  zbog ratnih dešavanja, političke krize i sankcija, kada je izgubio najveći deo jednog od svojih najbitnijih tržišta – Istočnu Evropu. Podsetimo, uopšte nije bilo letova brojnih kompanija iz Ukrajine, dok su zbog sankcija letovi prema Tivtu iz Rusije izostali već treću, a Belorusije drugu.

Ova sezona obećava zbog zainteresovanosti za crnogorskom obalom, ali svi planovi mogu da padnu u vodu zbog nasleđenih teškoća.

Naime, rast broja putnika imaju i onu drugu stranu, a to je kvalitet usluge koje pruža ovaj aerodrom  kada u jednom danu kroz terminalnu zgradu prođe hiljade putnika.

Činjenica je da je, prema dostupnim podacima, aerodromska zgrada u Tivtu projektovana za oko 300 -400.000 putnika na godišnjem nivou. Stoga, sva prateća infrastruktura ovog objekta trpi pritisak.

Nema ni noćnih letova

Tu problemima nije kraj, već duže vreme se govori o noćnim letovima na aerodromu Tivat, međutim, nije se mnogo odmaklo iako je konsultant  angažovan još davne  2019. godine.

Ranije su naslovljene dve prepreke za realizaciju, i to: projektovanje instrumentalnih navigacionih postupaka koji bi mogli da se koriste u noćnim uslovima i ispunjavanje preduslova u smislu infrastrukture na samom aerodromu.

Preliminarne projekcije upućuju na investicione potrebe reda veličine više desetina miliona evra.

Milatovič je dodao da smatra da bi nova vlada morala prioritetno da donese odluku o razvoju i ulaganju u aerodrome, da li kroz izdvajanja iz budžeta ili kroz neko strateško partnerstvo.

Podsetimo, na snimcima na društvenim mrežama, može se videti da je aerodrom u Tivtu poplavljen. Crnogorski mediji su ranije javili da su ogromna količina kiše, jak vetar i udari groma, pričinili velike probleme u Tivtu. Krov zgrade terminala na Aerodromu Tivat je počeo da prokišnjava, a nevreme i udari gromova prouzrokovali su i probleme u napajanju električnim energijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    1. jul 2023 | 22:53

    I ove 2023 ce kao i 1943 u Crnu Goru samo Švabe i domaći izdajnici. Apsolutno ne zasluzuju da im ostavimo pare. Potencijalno jedino HERCEG NOVI.

  • Marko

    2. jul 2023 | 01:04

    I putevi u uzasnom stanju, radovi u toku sezone. Sve raskopano, kao po oranju da se vozi. Dok se stigne do auto puta od 40km. 6km po najgorem makadamu se vozi. Upravo se vratio i mnogo razocarao!

  • DDD

    2. jul 2023 | 00:13

    A naj veci problem je sto sami moraju izdvajati sredstva ,nema budala Srba da im daju 0,5% od plate punih 10 godina .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>