• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve najveće američke banke podižu dividende: Goldman apsolutni "šampion" u povećanju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Goldman Saks je najavio najveće povećanje po akciji među velikim bankama

  • 2
Elektronsko bankarstvo, e fakture Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nakon što su 23 najveće američke banke uspešno prošle na testu recesije, giganti poput Džej Pi Morgan Čejsa, Vels Farga i Morgan Stenlija, povećali su dividende.

Inače, ovogodišnji test je bio zasnovan na scenariju ozbiljne globalne recesije sa padom cena komercijalnih nekretnina za 40 odsto.

Prema pisanju CNBC, Džej Pi planira da poveća isplatu na 1,05 dolara po akciji, sa 1 dolara, počevši od trećeg kvartala, navodi se u saopštenju banke sa sedištem u Njujorku.

- Planirano povećanje dividende odbora predstavlja održiv i skromno viši nivo raspodele kapitala našim akcionarima - rekao je CEO ove banke, Džejmi Dajmon.

Test čije je rezultate u sredu objavio FED, diktira koliko kapitala banke mogu vratiti akcionarima putem otkupa i dividendi.

Na ovogodišnjem ispitu, banke su prošle kroz „ozbiljnu globalnu recesiju” sa porastom nezaposlenosti na 10%, padom vrednosti komercijalnih nekretnina za 40%, a cena stanova za 38%.

Ipak, nakon što su prošle test, Vels Fargo je rekao da će povećati svoju dividendu na 35 centi po akciji sa 30 centi, a Morgan Stenli je rekao da će povećati svoju isplatu na 85 centi po akciji - sa 77,5 centi.

Goldman Saks je najavio najveće povećanje po akciji među velikim bankama, povećavši svoju dividendu na 2,75 dolara po akciji, sa 2,50 dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teks

    2. jul 2023 | 11:06

    Ovo je prvi pokazatelj da nesto ne stima a znam o cemu pricam.

  • Перагеније

    2. jul 2023 | 10:43

    Све ЛАЖНО. Они сами себи суде - папирићи којима дају значење и вредност међусобно деле - а онда плате рекламирање...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>