• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijani primorani da stegnu kaiš: "Ovo je alarmantno, svi smo na prinudnoj dijeti"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperti UNC-a su ranije primetili da se trend smanjenja rashoda za hranu u Italiji pojavio tokom pandemije

  • 1
Pizza, pica sa sirom Foto: Shutterstock

Rastuća inflacija dovodi do toga da italijanska domaćinstva smanjuju potrošnju na hranu, navodi se u izveštaju Generalne konfederacije italijanske industrije (Confindustria).

Izveštaj je pokazao da je potrošnja domaćinstava na namirnice u „naglom padu“. Pad iznosi 3,7% u 2022. i za 8,7% u četvrtom kvartalu 2022. u poređenju sa prvim kvartalom 2021.

„Ovo je postalo opterećenje za ukupnu potrošnju, s obzirom da potrošnja na hranu čini 14% svih troškova, što je odmah iza potrošnje na stanovanje, vodu i energiju (23%)“, napisala je Confindustria.

Šef Nacionalne unije potrošača (UNC), Masimilijano Dona, opisao je izveštaj kao „alarmantan“ i tvrdi da su „Italijani na prinudnoj dijeti zbog naglo rastuće inflacije“. On je napomenuo i da se situacija ozbiljno negativno odrazila na privredni rast, s obzirom da „potrošnja predstavlja 60 odsto BDP-a i da, ako Italijani ne kupuju, trgovci ne prodaju, a preduzeća ne proizvode“.

Eksperti UNC-a su ranije primetili da se trend smanjenja rashoda za hranu u Italiji pojavio tokom pandemije. Analitičari su utvrdili da su kupovine u januaru 2023. godine u fizičkom smislu smanjene za 4,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije, odnosno za 6,3 odsto u odnosu na isti mesec 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OkoSokolovo

    2. jul 2023 | 16:59

    Nije samo Italijanu pitanju, svi smo jer je postalo ekonomski neizdrzljivo. Ogromna vecina je na prezivljavanju i da se prefura do prvog

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>