• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

SAZNAJEMO: Prodaje li se Yettel u Srbiji?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

PPF grupa i kompanija iz UAE su u ranoj fazi pregovora, potvrđeno je za naš portal

  • 5
Vožnja automobila na daljinu Foto: Yettel

Yettel u Srbiji mogao bi uskoro da dobije novog vlasnika, saznaje Telegraf Biznis.

Kako je potvrđeno za naš portal u matičnoj kompaniji PPF Group, trenutno su u toku pregovori.

Naime, pregovara se o delimičnoj prodaji Yettela u Srbiji i još nekoliko zemalja.

"PPF grupa i kompanija Emirates Telecommunications Group Compani su u ranoj fazi razgovora o formiranju potencijalnog partnerstva za istraživanje mogućnosti strateške saradnje u centralnoj i jugoistočnoj Evropi (isključujući Češku Republiku) a koja bi bila korisna za obe grupe", rekao je za Telegraf Biznis, jedan od direktora u PPF grupi, Leoš Rousek.

"Emirates Telecommunications Group Compani", poznatijiji je kao "Etisalat", a poreklom je iz UAE.

Preliminarni plan je da se trenutni finansijski i pravni „due diligence“ završi u roku od mesec do dva sa predloženom cenom i predugovorom.

Podsetimo, kompanija Telenor Srbija promenila je ime u Yettel početkom prošle godine. Promena brenda odvijala se u tri zemlje u kojima je PPF grupa koristila brend Telenor – u Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj.

Kako je tada rečeno, Yettel je moderan brend, dizajniran na osnovu istraživanja potreba i trendova na tržištu. Kreiran je sa ciljem da doprinese kvalitetu života korisnika, uz razumevanje sve veće uloge koju tehnologije igraju u svakodnevnom životu ljudi. U Srbiji je PPF ima 100 odsto udela u kompaniji Yetel.

Podsećamo, ranije je u razgovoru za Telegraf Biznis Majkl Mišel  rekao kako je "Srbija spremna za još jednog jakog kablovskog igrača", što je kasnije ozvaničeno.

Potom, Marek Sláčík, izvršni direktor TMT CEE u Grupi PPF Telecom u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis govorio je o promeni imena Telenor, korisnicima, investicijama ali i samoj PPF grupi.

Šta je Etisalat?

Osnovana 1976. godine kao grupa telefonskih operatera, kompanija trenutno ima posao sa više od 162 miliona pretplatnika u 16 ​​zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike i drugi je najveći telekom u regionu posle Saudijskog Telekoma.

Većinski akcionar u kompaniji je vlada UAE sa 60 odsto, a preostalih 40 odsto se javno trguje.

Promet operatera za 2022. dostiže 14,3 milijarde dolara uz dobit od 2,7 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija je blizu 53 milijarde dolara.

Više od polovine prihoda dolazi iz UAE, ali to tržište usporava. Glavni rast dolazi od njegovih međunarodnih operacija, uglavnom u Egiptu i Maroku, i na kraju će Evropa biti povoljna diversifikacija za „Etisalat“.

U sve ove međunarodne operacije, grupa je do sada uložila milijarde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sini

    3. jul 2023 | 23:26

    Ako je to tacno, celu porodicu 5 brojeva cu prebaciti kod drugog operatera. Ne zelim da placam Arapima usluge, dosta vise rasprodaje nacionalnih resursa strancima!!!

  • samo pitam

    4. jul 2023 | 11:44

    znači prodaju firmu državi UAE koja je većinski vlasnik te arapske firme?

  • Marko

    3. jul 2023 | 23:32

    Bolje da im proda država Telekom da prodamo akcije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>