• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talibani naredili zatvaranje kozmetičkih salona: Nove zabrane za žene u Avganistanu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine talibanske vlasti su zatvorile većinu srednjih škola za devojke, a ženama je zabranjen upis na univerzitete

  • 3
Avganistan, devojčice, škola, talibani Foto: Tanjug/AP

Talibanska administracija u Avganistanu naredila je zatvaranje kozmetičkih salona u roku od mesec dana, saopštilo je Ministarstvo za moral.

Strane vlade i zvaničnici UN osudili su sve veća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. nakon što su porazili vladu koju se podržavale SAD, navodi Rojters.

Prošle godine talibanske vlasti su zatvorile većinu srednjih škola za devojke, ženama je zabranjen upis na univerzitete i rad u oblasti humanitarne pomoći. Mnoga javna mesta, uključujući kupatila, teretane i parkovi su zabranjena za žene.

Kozmetički saloni su se pojavili u Kabulu i drugim avganistanskim gradovima nakon što su talibani oterani sa vlasti krajem 2001. godine, nakon napada na Sjedinjene američke države 11. septembra.

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast pre dve godine, ali sa sprekrivenim natpisima i prozorima. Zapadne vlade i međunarodne organizacije signalizirale su da ograničenja za žene onemogućavaju svaki napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije. Talibanska administracija tvrdi da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog prava i avganistanskih običaja.

(Telegraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    4. jul 2023 | 10:57

    Monstrumi pravi moraš bit da zabranjuješ školovanje.🙈

  • Odmah

    4. jul 2023 | 21:10

    Predlažem da se talibanskoj Vladi uputi pismo svih zemalja sveta da otvore granicu da iz njihove zemlje odu sve žene koje to žele i svaka zemlja ih proporcionalno primi kod sebe, a oni da ostanu bez žena. Kada im vec ne trebaju i nek se sami j...izmedju sebe i prave samo muskarce. Ili da sve zemlje sveta posalju civilne avione uz pratnju bombardera i evakuisu na silu žene i decu iz te zaostale robovlasnicke zemlje.To bi bilo pravedno.Pa neka njihovi muskarci sami idu u skole a mogu i u kozmeticke salone. Na to treba potrositi novac, a ne na ratove.

  • to je ta

    4. jul 2023 | 18:49

    tolerantna religija islam

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>