• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajber bezbednost, AI, poslovna rešenja: Beograd je domaćin najveće programerske konferencije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Više od 800 učesnika pratilo je više od 20 panela raspoređenih u tri hale

  • 0
HighLoead konferencija Foto: Yandex

Međunarodni stručnjaci iz IT industrije okupili su se danas na HighLoad++ konferenciji koju je organizovala kompanija Yandex, jedna od vodećih tahnoloških kompanija u partnerstvu sa kompanijom Ontico. Vrhunski tehnološki umovi i programerske entuzijaste podelili su svoje znanje, ekspertizu i uvid u buduće trendove.

Na više od 20 panela koji su se smenjivali od 9 do 18 sati u čak tri sale, a koje je pratilo oko 800 učesnika, pokrivene su brojne teme.

- Teme o kojima se razgovaralo pokrivale su širok spektar oblasti, kao što su high load sistemi, backend development, DevOps, samovozeći automobili, analiza podataka, upravljanje infrastrukturom, zaštita podataka i veštačka inteligencija - kažu iz Yandex-a.

HighLoad ++ je najveća konferencija za programere složenih i visoko opterećenih sistema. Sa tradicijom dugom 15 godina ova konferencija povezuje visokokvalifikovane profesionalce iz celog sveta da dele svoja iskustva, da razgovaraju o aktuelnim temama i da uče.

Cilj konferencije je da stručnjaci svoju ekspertizu približe zajednici, kao i da se učvrsti posvećenost podrške Srbiji u izgradnji IT okruženja. Konferencija pre svega služi kao platforma za domaće profesionalce i stručnjake sa međunarodnim iskustvom, omogućavajući razmenu znanja i da pruži doprinos daljem tehnološkom napretku u Srbiji.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo bili u prilici da organizujemo prestižnu Highload++ konferenciju u Beogradu i doprinesemo razvoju domaće IT industrije. Povezujući kvalitetne profesionalce iz ove oblasti na jednom mestu, želeli smo da kreiramo okruženje koje podstiče saradnju, nove ideje i ubrzava tempo razvoja IT sektora u Srbiji. Kako je deo naših aktivnosti upravo usmeren ka edukaciji javnosti i mladih, odlučili smo i da pojedinim univerzitetima u Srbiji omogućimo slobodan pristup snimcima sa najpopularnijih panela sa događaja - izjavila je Branka Veličković, HR direktorka u kompaniji Yandex.

Teme na ovogodišnjoj HighLoad++ konferenciji su arhitekture, skalabilnost, baze podataka i sistemi za skladištenje, neuronske mreže, DevOps i održavanje, arhitektura, obrasci dizajna, bezbednost, DevSecOps, performanse sistema preduzeća, video, striming video, KA, stres testiranje, internet stvari, TechTalks.

Evgenij Ivanov je straiji programer u kompaniji Yandex, a posao mu je sa stalno sagleda performanse softvera i da ih poboljšava, od početne analize učinka, preko identifikovanja oblasti za poboljšanje, sve do kodiranja promena.

On je istakao da implementacija distribuirane baze podataka nije teška i da izazov leži u obezbeđivanju brzine, a da se YDB ističe baš u ovim aspektima. On je govorio i arhitekturi YDB-a i visokim performansama ove baze podataka i uporedio ih sa vrhunskim konkurentima.

Zašto su performanse i skalabilnost toliko važni u današnje vreme? Živimo u eri velikih podataka, a performanse su ono što velike podatke čini praktično korisnim.

- Zamislite petabajtnu bazu podataka koja može da obradi samo hiljadu transakcija u sekundi, ili istu bazu podataka koja zahteva milion servera za rad. U oba slučaja baza podataka ne bi bila od velike koristi. U današnjem svetu, veliki podaci su svuda, baze podataka moraju biti dovoljno brze za rukovanje ovim podacima i pristupačne mnogim kompanijama ili čak pojedincima. Performanse obezbeđuju i brzinu i nisku cenu. Baza podataka zaista visokih performansi omogućava vam da obrađujete više podataka koristeći manje hardvera - rekao je on.

YDB je, smatra on, takva baza podataka: brza je, pristupačna i pouzdana i zato je vrhunski izbor za organizacije koje žele da maksimiziraju vrednost svojih podataka.

On je zašao dublje u arhitekturu YDB-a, počevši od pregleda njegovih ključnih komponenti i principa dizajna, govorio je o njegovoj ulozi u postizanju visokih performansi i tolerancije grešaka.

Za razliku od tradicionalnih relacionih baza podataka, YDB je skalabilan, omogućavajući programerima da jednostavno prošire klaster pomoću računarskih ili skladišnih resursa kako bi se nosili s povećanim opterećenjem. YDB ima razdvojene slojeve za računanje i skladištenje koji omogućavaju da se resursi za računanje i skladištenje nezavisno skaliraju.

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara inovativne proizvode zasnovane na mašinskom učenju i neuronskim mrežama. Ima preko 30 kancelarija širom sveta, uključujući Jermeniju, Kazahstan, a jedna je nedavno otvorena i u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: 50 godina Društva za informatiku Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>