• 13
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok se čeka konačna odluka o aspartamu, proveravali smo etikete: U kojim proizvodima na našim policama ga ima?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svetska zdravstvena organizacija istražuje da li veštački zaslađivač potencijalno može da izazove rak. Telegraf Biznis proverio je u kojim se sve proizvodima nalazi sporni veštački zaslađivač, a što smo naveli u daljem delu teksta.

  • 13
Stop Aspartame Foto: Shutterstock

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objaviće 14. jula saopštenje da li će zaslađivač aspartam, koji može da se nađe u raznovrsnoj hrani i gaziranim pićima, biti zvanično klasifikovan kao "moguće kancerogen" po ljude, najavljeno je prošle nedelje.

JECFA, Odbor Svetske zdravstvene organizacije za aditive, takođe preispituje korišćenje aspartama ove godine. Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića trebalo bi da objave istog dana kad će i IARC objaviti svoj zaključak – 14. jula.

Telegraf Biznis proverio je u kojim se sve proizvodima nalazi sporni veštački zaslađivač, a što smo naveli u daljem delu teksta.

Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Primera radi, odrasla osoba teška 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, zavisno od količine aspartama u piću, svaki dan da bi bila u opasnosti.

U razgovoru sa Markom Dragićem ispred Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) proverili smo u kom smeru bi mogla da ide odluka SZO i kako će uticati na potrošače.

- Svaki proizvod u sebi ima neku supstancu koja je potencijalno kancerogena, ako se u razumnim količinama koristi ne može da ima posledice. Odluka kao odluka će biti pozitivna po potrošače i neće uticati negativno na njihovu štetu - priča Delić i dodaje da li bi SZO mogla u potpunosti da zabrani aspartam:

- Postoji ta mogućnot, ali po nekim podacima je u velikom broju proizvoda zastupljen, samim tim to bi značilo da svi ti proizvodi moraju naći zamensko rešenje, prvobitno se povući sa tržišta, a to sigurno u ovom trenutku nije opcija i verovatno neće ići u tom pravcu, već će odrediti dozu koja može da se koristi.

Šta je aspartam?

Ovaj veštački zaslađaivač je 200 puta slađi od šećera, tako da daje ukus bez kalorija. Nalazi se na spisku sastojaka mnogih dijetalnih pića ili pića bez šećera, žvaka i nekih jogurta.

Kako pišu strani mediji, aspartam se nalazi u hiljadama proizvoda nekih od najvećih svetskih proizvođača hrane i pića, poput Koka-Kole, Pepsija, a Mars Inc. je dodaje Vriglijevim proizvodima za žvakanje.

Takođe se prodaje kao zaslađivač pod brendovima kao što su Ikval (Equal) i NutraSvit (NutraSweet).

Kako da čitate deklaraciju?

Vrlo je važno istaći da veštački zaslađivač aspartam može da se nađe na deklaraciji u više oblika, ali svaki proizvođač mora da ostavi napomenu na ambalaži "sadrži izvor Fenilalanina".

Međutim, pojedini proizvođači koriste trik sa različitim nazivom, što može zavarati potrošače. Naime, oznaka E951, koju koriste mnogi u deklaraciji sastojaka je upravo aspartam.

Takođe, tu je još jedan veštački zaslađivač na koji je važno obratiti pažnju, a u pitanju je natrijum-ciklamat (E952).

On je zabranjen u Americi zbog sumnje da uzrokuje rak. Mi smo ga pronašli u jednom stonom zaslađivaču, ali i u Coca-Coli zero.

Tu su i jednostavni nazivi "Nutrasweet or Equal", koji ukazuju na prisustvo aspartama.

Proizvodi aspartan Foto: Mateja Beljan

U kojim proizvodima smo pronašli sporni zaslađivač?

Telegraf Biznis proverio je kakvo je stanje na našem tržištu i u kojim se sve proizvodima može naći.

Ovaj veštački zaslađivač najčešće se nalazi u gaziranim pićima bez šećera. Tako, pronašli smo ga u Koka-koli ziro i Pepsiju bez šećera, dok strani mediji pišu i da se nalazi u Seven7 Up piću bez šećera.

Pričalo se i da se aspartam nalazi i u Heinz-ovim proizvodima, međutim mi ga nismo pronašli, pa čak ni u "sosu koji je bez šećera".

heinz, kečap Foto: Telegraf.rs

Interesantno, aspartama ima i u svim "orbit" žvakama, kao i stonom zaslađivaču marke "Kandisin".

Aspartam smo pronašli i u pojedinim vodama sa ukusom, dok kada je reč o energetskim pićima, mahom su na bazi taurina, dok u onima koji je veštački zaslađivač prisutan, stoji jasna napomena.

Proizvodi aspartan Foto: Mateja Beljan

Tako, Red Bull i Booster, kao i Ultra ne sadrže prisustvo aspartama, odnosno bazirani su na taurinu.

Proverili smo i da li "Chipsy" i "Clipsy" sadrže veštački zaslađivač, ali osim krompira i biljnih ulja, zaslađivača nema,

Pisalo se i da aspartama ima u Thomy majonezima, međutim mi nismo naišli na veštački zaslađivač u deklaraciji.

Ispostavilo se i da mnogi energetski barovi, kao i integralni biskviti bez šećera ne koriste sporni zaslađivač.

Naime, oni su se okrenuli alkoholnom šećeru malitolu i zaslađivaču steviol glikozid.

Da zaključimo, u Srbiji je najčešće reč o gaziranim pićima, pojedinim vodama sa ukusom i energetskim pićima, te žvakaćim gumama.

Telegraf Biznis poslao je upit Koka-Koli i Pepsiju u vezi sa spornim veštačkim zaslađivačem u njihovim proizvodima.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy.Ch

    4. jul 2023 | 14:15

    Potrošači mogu da biraju između običnog šećera koji goji i veštačkog od koga dobiju kancer.

  • H2O

    4. jul 2023 | 14:04

    Ima ga svuda gde kristalnog šećera nema.

  • Anonym

    4. jul 2023 | 14:47

    Ima ga svuda najbolje ništa ne jesti onda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>