• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letuju u Hrvatskoj, a ne plaćaju ništa: Turisti našli način da prevare "sistem"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti, kampovati se može samo na za to označenim površinama

  • 3
kampovanje foto-ilustracija: pixabay.com

U Hrvatskoj je kampovanje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene, ali se lokalne vlasti ipak susreću sa ilegalnim kamperima koji koriste "sivu zonu" kada je u pitanju zaustavljanje na parkinzima.

Globalni turistički trendovi pokazuju da nove generacije turista žele dinamičan i aktivan odmor, pa su kamperi sve češći izbor. Ovim, sve luksuznijim kućama na točkovima, popularnost je dodatno porasla u pandemiji, pa se mogu videti celi konvoji na putu prema željenoj destinaciji.

Ipak, i oni se moraju pridržavati pravila, a ne pokušavati da letuju - besplatno. Reporteri HRT-a proverili su da li to iskorišćavaju vlasnici kampera, pa su pitali putnike jednog takvog vozila koje su zatekli na parkingu da li znaju da su u prekršaju, ali su dobili odgovor da su samo došli na kratko da prošetaju, pa idu dalje.

Samo nekoliko metara dalje od njih jedno je parkirano vozilo na parkingu i prenoćilo. Oni, naravno, tvrde da nisu, a komunalac u obilasku nema dokaza da jesu.

- Mi ga upozorimo, videćemo onda njegovu reakciju, ako vidimo da ne reagira, možemo mu izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne mnogo jače nego naše - kaže Zdenko Ivanac, organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti, kampovati se može samo na za to označenim površinama.

- Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampovanje na pojedinim lokacijama. Komunalci su na usluzi građanima i izlaze na svaki poziv, a za sledeću turističku sezonu razmišljamo o tome da zabranimo saobraćaj kamperima u određenim delovima grada - kaže načelnik za komunalne delatnosti i zaštitu okoline Robertino Dujela.

(Telegraf Biznis)

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. jul 2023 | 09:01

    Ne bih tamo letovao kad bi oni meni platili

  • Miki

    5. jul 2023 | 09:43

    Još malo ćemo plaćati i kad sednemo u park. Ne može pesplatno da se odmara u prirodi. Pa valjda poenta kampera i jeste kad vidis lepo mesto da stanes a da nije na privatan posed. Nije poenta da stanes gde ti neko obeleži sa još 10 kampera. Samo puste pare i da ti neko naređuje.

  • Boža zemunac

    5. jul 2023 | 09:20

    Zinulo im d... za pare. Pare, pare, pare.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>