• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kažu da nije tako lako otići: Poznati proizvođač sladoleda nastavio poslovanje u Rusiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove nedelje, naftni gigant Šel je kritikovan zbog nastavka trgovanja ruskim gasom

  • 0
kornet, sladoled Foto: Pixabay

Proizvođač Dav sapuna i Korneto sladoleda odbranio je svoju odluku da nastavi da posluje u Rusiji više od godinu dana od krize u Ukrajini prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Kompanija Unilever rekla je da izlazak "nije jednostavan" jer bi njene poslove preuzela ruska država ako ih napuste.

Ovaj komentar dolazi nakon što je grupa za kampanju procenila da firma godišnje doprinosi 579 miliona funti ruskoj ekonomiji.

Agencija za moralni rejting optužila je tu firmu da omogućava rusku invaziju.

- Unilever mora da prekine da se krije iza svog bilansa stanja i izgovora da se souči sa realnošću da prodaja sladoleda dozvoljava Putinu da plati metak - rekao je osnivač Mark Dikson.

Kompanija je odgovorila da je prestala izvoz i uvoz u i iz Rusije, kao i da je prestala da se oglašava u zemlji. Takođe tvrde da prodaju samo "osnovne" proizvode, uključujući svakodnevnu hranu i higijenske proizvode.

Ali Agencija za moralni rejting saopštila je da njihov proizvodni pogoni u Rusiji nastavlja da proizvodi i prodaje većinu svoje originalne robe u zemlji.

sladoled Foto: Shutterstock

Nije tako jednostavno

Kompanija, koja zapošljava oko 3.000 ljudi u Rusiji, rekla je da ako bi napustili svoj posao, "on bi bio prisvojen, a potom i upravljan, od strane ruske države".

Gigant robe široke potrošnje je rekao da nije uspeo da pronađe način da proda svoj posao koji "izbegava da ruska država potencijlano dobije dalju korist i koja štiti njihove ljude".

Ove nedelje, naftni gigant Šel je kritikovan zbog nastavka trgovanja ruskim gasom više od godinu dana nakon što je obećao da će se povući sa ruskog energetskog tržišta.

Naftni gigant rekao je da je trgovanje rezultat "dugoročnih ugovornih obaveza", i da ne krše zakone ili sankcije.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>