• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veoma, veoma loša procena: Kako je realnost udarila vukove s Volstrita

Vreme čitanja: oko 2 min.

S&P 500 se okrenuo u proteklih 6 meseci

  • 0
berza Volstrit Foto: Shutterstock

Način da zaradite novac u prvoj polovini 2023. bio je da proglasite svoju nezavisnost od Volstrita. Na početku godine, vrhunski prognostičari su predviđali da će S&P 500 imati lošu prvu polovinu, jer će SAD kliziti u recesiju.

Realnost? S&P 500 se okrenuo u proteklih 6 meseci, skočivši za 17%.

I rekli su da će indeks završiti 2023. na oko 4.000. U stvarnosti, već je skoro 4.500 - više nego što su svi osim jednog od 17 prognostičara očekivali tokom cele godine.

Što se recesije tiče: još svi čekamo, piše Market voč u svojoj analizi.  Još u januaru, glavni menadžeri novca rekli su da će američko tržište akcija biti "užasno mesto" ove 2023. i mnogo gore od Evrope, Japana ili čak tržišta u razvoju.

Naprotiv, do sada je S&P 500 pobedio Evropu, Japan i tržišta u razvoju. A tržišta u nastajanju, najveći izbor menadžera za veliki novac do sada, bila su najgori region, sa samo 5%.

Tu nije kraj.  Na početku godine, najveći svetski menadžeri novca takođe su rekli da bi vam bilo mnogo bolje u gotovini i trezorskim zapisima, robi i hedž fondovima nego u akcijama.

Ipak, navedite tri sredstva koja su do sada u 2023. bila mnogo, mnogo gora investicija od akcija.

Gotovina i trezorski zapisi su doneli manje od 3% kamate. Roba je zapravo pala za 8%. Što se tiče hedž fondova: Indeks hedž fondova kaže da je do kraja maja prosečan investitor u hedž fondove do sada zaradio 0,3% ove godine. Ne, ta decimalna tačka nije na pogrešnom mestu.

Među retkim sektorima na američkom tržištu akcija koje su ljudi sa velikim novcem zaista voleli u januaru bili su energetika i banke.

Zalihe energije su do sada ove godine smanjene za oko 5%. Gore od skoro svakog drugog sektora, osim — pogađate — banaka.

Na kraju, sredstva koja su se najviše svidela glavnim menadžerima novca na kraju su izgubila, u proseku, 0,6% tokom prvih šest meseci godine.

Tokom istog perioda, tipičan portfelj od 60% američkih akcija i 40% američkih obveznica, kao što je na primer prati Vanguard Balanced je dobio 10,4%.

U međuvremenu, imovina koja se stručnjacima najmanje dopala bi vam donela 17,8%.

Šta će biti u sledećem poluvremenu?

(Telegraf Biznis)

Video: Rade Rakočević: Šta danas znači biti lojalan, zašto je važna berza u Srbiji i kako uštedeti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>