• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kuglica sladoleda od 5 evra u Hrvatskoj se sporije topi: Kako da se reši ovaj problem u novčaniku?

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ta kuglica sladoleda je merilo kvaliteta života za nas svakog leta u zemlji koja živi od turizma", naveo je jedan vlasnik hotela na primorju

  • 4
kornet, sladoled

Foto: Pixabay

"Ova godina, posebno za Hrvatsku, je godina pohlepe, trgovci i pružaoci usluga na svim nivoima sporo su iskoristili inflaciju i evro da povrate gubitke od korona virusa", komentar je novinarke Poslovnog dnevnika, nakon izjave vlasnika hotela "Boškinac", Borisa Šuljića o ceni sladoleda od 5 evra.

"Ta kuglica sladoleda je merilo kvaliteta života za nas svakog leta u zemlji koja živi od turizma, crpi resurse i vrlo malo stvara, a sve to podržava poreska i druga politika", glasio je komentar.

Kako navodi novinarka, "Šuljić tu nije presudan, niti je prvi koji ukazuje na niz temeljnih problema koji uništavaju ne samo delatnost od koje žive mnogi Hrvati".

- I kao vlasnik održivog projekta butik hotela i Michelin nagrađenog restorana na jednom dalmatinskom ostrvu, ima velike zasluge za iznošenje svog stava o statusu hrvatskog turizma. Samo ovakvi preduzetnici znaju koliko se u Hrvatskoj mora savladati da bi se radilo s ovim kvalitetom, od zakona i implementacije do nabavke, osoblja, infrastrukture... - dodaje.

Kako slobodno zaključuje na osnovu komentara Šuljića, "Hrvatska mora biti još skuplja destinacija, ali istovremeno i bolja, kako bi sa što manje masovne proizvodnje napravila kvalitetan proizvod, sa većim prihodima i kvalitetnijim životom lokalno stanovništvo, koje će sebi moći da priušti kvalitetno stanovanje i sladoled."

Ipak, za takve promene važne su i one druge navodi dalje novinarka.

- A to se sigurno neće desiti bez zaokreta u prostornom planiranju i poreskoj politici i regulaciji, koja podržava i hrani apartmanizaciju i rast segmenta koji ima najkraću sezonu i najmanji prihod po gostu, ma koliko cene smeštaja, i stanovi su porasli, a istovremeno podstiču rast cena stambenih nekretnina i iseljavanje.

- Poreska politika i propisi u Hrvatskoj ni na koji način ne motivišu razvoj poduzetništva mimo apartmana, ulaganje u mali hotel se i dalje ne isplati, kratka sezona povećava problem nedostatka radnika i stvara ogroman pritisak na zaradu u ta dva meseca poslovanja. Sve su to problemi o kojima se dugo priča, ali se ništa konkretno ne radi.

Rijeka, panorama, centar grada Hrvatska more

Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Gde će hrvatski gosti?

Takođe, ukazuje i na to da gosti žele vrednost za novac, te da niko ne želi da se oseća opljačkano.

- Ova godina, posebno za Hrvatsku, je godina pohlepe, trgovci i pružaoci usluga na svim nivoima sporo su iskoristili inflaciju i evro da povrate gubitke od korona virusa. Potrošači imaju pravo da se žale na tu kuglu sladoleda, kao i na druge cene koje su podivljale, a da ne podižu kvalitet, i da traže povoljniju ponudu - dodaje novinarka u svom komentaru.

Iako su mnoge usluge smanjenog kvaliteta usled nedostatka kadra, novinarka navodi da je povećanje cena od 50 posto i više dodatni problem, te da će se tek videti kako će se to odraziti na promet i imidž hrvatskih destinacija.

- Dakle, nažalost, ovo nije ono povećanje cena koje želimo, na osnovu povećanja kvaliteta proizvoda. A kuda će hrvatski turisti, sa hrvatskim standardima? Istraživanja pokazuju da većina hrvatskih gostiju letuje u krugu porodice i prijatelja, neki od njih imaju kuće za odmor uz more (koje se i iznajmljuju). Sve više nas putuje u inostranstvo i na odmor, ove godine se više nego ikada razmišlja o Albaniji koja trenutno doživljava investicioni i turistički procvat.

Kako navodi ova novinarka, najodrživije bi bilo da umesto "famoznog letovanja", Hrvatska uvede red u turizam, smanji zavisnot od istog, razvija preduzetništvo u drugim segmentima, i to ne samo Zagrebu, kao i da podstiče stanovnike na useljavanje, a ne iseljavanje.

- U skorijoj budućnosti, a pogotovo s obzirom na probleme s kadrovima, možda bi se u nekom obliku u većem broju mogao vratiti koncept radničkih odmarališta, koji već uvode neke kompanije da bi motivirale svoje radnike. Uz očuvanje najboljeg u porodičnom smeštaju, širu hotelsku i hostelsku ponudu koja će ići na tri zvezdice, ponudu produženog smeštaja, bolje ponude za digitalne nomade…sve je izvodljivo kad se uvede red - zaključuje novinarka u svom komentaru.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>