• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Popis stvari koje ne smete nositi preko granice: Od cigareta, preko alkohola i hrane, do viška novca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu, savetuje se da popune Obrazac o privremenom iznosu

  • 0
putovanje more koferi pakovanje letovanje

Foto: Shutterstock

Uprava Carina podseća građane koji kreću na godišnje odmore van graniva naše zemlje šta sve mogu da ponesu, a šta moraju da prijave. Oni ističu da se propisi nisu menjali u odnosu na prethodnu sezonu, pa, između ostalog, prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra, u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti, koji se odnosi na svakog pojedinačnog putnika pa i na maloletnu decu, mora biti prijavljen.

U sezoni odmora i putovanja kada je uobičajno da na graničnim prelazima bude više putnika nego obično, Uprava carina savetuje se da se tokom putovanja proverava stanje na prelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako bi putnici mogli na vreme da odreaguju i odluče se za korišćenje nekog od manje opterećenih graničnih prelaza gde ponekad nema nijednog vozila.

Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, putnici bi pre putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima. U slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 evra, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući Obrazac, napominju iz Uprave carina.

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju, a ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, putnici se savetuju da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, kako on ne bi podlegao naplati uvoznih dažbina.

Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Kada je reč o duvanu i duvanskim proizvodima, oni mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama, 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 tompusa ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

U prtljagu može da se nađe i alkoholno piće, ali samo jedan litar žestokog pića i jedan litar vina.

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja, sendviči, grickalice, voda, sokovi i slično, u razumnoj količini, kao i da ponese nešto od fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe, ali treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti jedan kilogram.

Putnici u ličnom prtljagu smeju da ponesu lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana, međutim ukoliko se koriste lekovi koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Najsigurnije je da se prijave sve dragocenosti koje putnici nose sa sobom, kako bi poštedeli sebe rizika da one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji putnik nosi na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina roba koja je kupljena u inostranstvu se možete uneti ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra, a u slučaju da se radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koja je kupljena za lične potrebe putnika, a čija vrednost ne prelazi tri hiljade evra u dinarskoj protivvrednosti, takva roba treba da se prijavi i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. ''skraćenom postupku''. U tom slučaju, na carinsku osnovicu, odnosno procenjenu vrednost robe, zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Kadrovi iz vazduha koji oduzimaju dah i vožnja na završenoj obilaznici oko Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>