• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novac u cipelama, cigarete oko stomaka: Pogledajte kako turisti kriju nedozvoljenu robu od carinika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja, sendviči, grickalice, voda, sokovi i slično, u razumnoj količini

  • 1
Carina i turisti Foto: Uprava Carina, Ministarstvo finansija

U ličnom prtljagu turista mogu da se nađu brojne stvari, ali za mnoge od njih postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Kada je reč o duvanu i duvanskim proizvodima, oni mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama, 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 tompusa ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Ipak, mnogi turisti nalaze načine da prošvercuju više cigareta, više novca, više hrane, a načini na koje se dovijaju da to sakriju nekada prelaze u komediju.

Tako su neki pomislili da mogu neprijavljeno da prenesu novac sakriven u cipelama u prtljagu. Drugi su pokušali da ponesu više cigareta lepljenjem paklica trakom oko stomaka.

U prtljagu može da se nađe i alkoholno piće, ali samo jedan litar žestokog pića i jedan litar vina.

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja, sendviči, grickalice, voda, sokovi i slično, u razumnoj količini, kao i da ponese nešto od fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe, ali treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti jedan kilogram.

Najsigurnije je da se prijave sve dragocenosti koje putnici nose sa sobom, kako bi poštedeli sebe rizika da one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji putnik nosi na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića. Novac koji putnik sme da iznese iz zemlje ograničen je na 10.000 evra, sve ostalo mora da se prihavi Carini.

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina roba koja je kupljena u inostranstvu se možete uneti ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Direktor "TOS Zrenjanin" najavio sjajnu turističku sezonu: Dani piva, festival vina, Carska bara...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 7. jul 2023 | 13:49

    Ako idete avionom imate pravo na boks cigara,ako idete kolima onda 2 pakle… gde je tu logika 😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>