• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslao emodži da zaključi ugovor, pa završio na sudu: Jedan od ova 3 simbola je bio velika greška

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudija je presudio u korist kupca

  • 0
Biznismeni poslovni ljudi  ugovori potpisivanje dokumenti emodži Foto: Shutterstock

Kanadski farmer je morao da plati 82.000 kanadskih, odnosno 61.784 američkih dolara odštete, iz vrlo neobičnog razloga.

Naime, sve je krenulo od zabune oko emodžija, koju je sudija u provinciji Saskačevan rešio sledećom presudom: "slika sa podignutim palcem dovoljna je za prihvatanje ugovornih uslova".

Evo o čemu je reč...

Predstavnik firme "Kent Mickleborough" je telefonom kontaktirao Krisa Ačtera, te su se dogovorili da će poslati ponudu SMS porukom. Ačter, vlasnik poljoprivredne firme, poslao je simbol, odnosno emodži sa sa palcem na gore (u prevodu: okej, znak potvrde, odobravanja) - kao odgovor na fotografiju ugovora o kupovini lana, koju mu je poslao kupac žitarica.

Bilo je to 2021. godine.

Ali, mesecima kasnije dolazi od odmotavanja klupka, u momentu kada je došlo vreme isporuke, a kupac nije dobio lan.

Naime, kupac je 'palac na gore' protumačio kao potvrdan odgovor na ugovor, a Ačter samo kao odgovor da je primio ponudu ugovora, piše BBC.

To je pokrenulo spor, kako bi se otkrilo šta znači poslati emodži. Kupac je tvrdio da ovi simboli, koje svakodnevno koristimo na svojim uređajima, impliciraju prihvatanje ugovornih uslova, dok je Ačter rekao da je koristio sliku 'palca na gore' samo da pokaže da je primio dokument, ali ne i da pokaže svoju saglasnost.

Sudija je presudio u korist kupca.

"Ovaj sud spremno priznaje da je (palac na gore) emodži netradicionalno sredstvo za “potpisivanje” dokumenta, ali je, ipak, pod ovim okolnostima to bio valjan način za potpis", napisao je sudija u presudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>