• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kisić: Nove mere za izjednačavanje trudnica i porodilja preduzetnica sa ostalima

Vreme čitanja: oko 3 min.

I supružnici žena preduzetnica prema ovim izmenama moći će da, nakon trećeg meseca od rođenja deteta, koriste porodiljsko odsustvo.

  • 2
Prva nacionalna konferencija o porodici, Srbija-naša porodica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarska za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, izjavila je danas da je zaustavljen negativan pad novorođenih, ali da smo još daleko od potrebne stope fertiliteta, prenosi Tanjug.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošla godina donela je najveću stopu fertiliteta, odnosno broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu, od 2011. godine.

Kisić je za RTS rekla da očekuje da već narednih dana budu usvojene nove izmene zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji će izjednačiti žene preduzetnice sa ženama u radnom odnosu po pitanju trudničkog i porodiljskog bolovanja, odnosno trajanja od dve godine.

I supružnici žena preduzetnica prema ovim izmenama moći će da, nakon trećeg meseca od rođenja deteta, koriste porodiljsko odsustvo.

- I to je sigurno još jedna od mera koja će dati dodatni efekat, jer mi kada sada analiziramo kakva je to struktura žena koje rađaju decu sada više nego što je to bilo u prethodnom vremenskom periodu. Tako da su to sigurno već počele da daju rezultate i mere kao što je subvencija za stan. Veći je broj žena, pogotovo koje rađaju prvo dete, u uzrastu i starije od 40 godina, a znamo da smo i pomerili i granice za potpomognutu oplodnju - ukazala je ministarka.

Navela je da treba da se usvoji mera kojom će se izjednačiti naknada tokom trudničkog bolovanja i za žene preduzetnice, ali da to nije u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, već se radi o izmena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

- Grupa žena preduzetnica je od velikog značaja. U proseku žena preduzetnica ima između 37 i 42 godine, ima porodicu, u braku je, od 5 do 10 zaposlenih. Ali u svakom slučaju i te kako predstavlja značajan pokretač svoje porodice i koja može i želi da uskladi i materinstvo i svoj posao - kazala je Kisić.

Ona je istakla da je u 2012. godini, nakon rođenja prvog deteta finansijska podrška bila 31.600 dinara, da je sada oko 350.000 dinara, za treće dete je 1,8 miliona, za četvrto dete 2,7 miliona dinara.

- Znači, za četvrto dete u ovom momentu mesečno se deset godina dobije oko 22.000 dinara i dva puta godišnje ove vrednosti uskladujemo u skladu sa potrošačkom korpom. Od sredine ovoga meseca, znači to je već praktično za par dana, će ove vrednosti da budu nešto povećane - najavila je ministarka.

Što se tiče povećanja iznosa roditeljskog dodatka, Kisić je saopštila da za sada još uvek nema precizne podatke, ali da su procene da on kao i uvek, bude viši za neki par hiljada, što, kako ocenjuje, nije beznačajna suma novca.

Kisić je saopštila da je posle četiri decenije zaustavljen negativan pad ukupnog broja novorođenih i da je za prostu reprodukciju, odnosno za održavanje broja stanovnika na sadašnjem nivou, potrebno da stopa fertiliteta bude 2,1, od koje smo još daleko.

- Da vas podsetim, 2011. godine ona je bila 1,4 i sada su praktično ove vrednosti počele sve više i više da rastu. Prošle godine je bila 1,52, a sada je vrednost 1,63 - saopštila je ministarka.

Prema njenim rečima, Raška oblast beleži vrednost preko 2, odnosno preko 2,1, a među opština i gradovima prednjače Tutin, Sjenica, Novi Pazar, Nova Crnja i Kostolac.

Ona je rekla da je značajno veći broj novorođene dece nakon više decenija, u Novom Sadu, kao i u beogradskim opštinama Voždovac, Zvezdara, Zemun, ali i u Kragujevcu i Aranđelovcu.

- To je sigurno jedan od suštinskih podataka koji govori da idemo u dobrom smeru. U 2022. godini, u odnosu na prethodnu godinu, ukupan broj dece je veći za 520. Ono što nas posebno raduje je da kada je u pitanju redosled rađanja, značajno je povećan broj rađanja prvorođene dece, za 660 - naglasila je Kisić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trudnica

    10. jul 2023 | 08:40

    A šta ćemo sa obećanjem o produžetku odsustva za negu deteta sa 12 na 15 meseci za prvo i sa 12 na 18 meseci za drugo dete?

  • Kranp

    10. jul 2023 | 07:42

    Darija mi uvek ulepša dan....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>