• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznajmljuju na crno "sve u 16": Vlasnici kuća na moru ne prijavljuju ni sebe ni goste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno, bukiranje smeštaja u hotelima u Hrvatskoj na nivou je 2019. godine

  • 1
Plaža, more Foto: Freepik

Inostrani i domaći vlasnici kuća u Hrvatskoj, koji ne žive u mestima gde se one nalaze, često se ne prijavljuju pri dolasku, a ne prijavljuju ni svoje goste.

U tom takozvanom "nekomercijalnom smeštaju", koji nije kategorisan niti namenjen iznajmljivanju, danas ima maltene 700.000 kreveta, pa je tako ta vrsta smeštaja čak nadmašila privatni.

Procena je da je u Istri barem 30 posto više noćenja, nego što je prijavljeno, jer mnogi iznajmljuju na crno.

Direktor Hrvatskog udruženja turizma, Veljko Ostojić, kaže da je struktura smeštajnih kapaciteta jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma, piše HRT.

- Imamo oko 10 posto kreveta u apartmanima. Od lani smo stavili u ponudu 55.000 novih kreveta u privatnom smeštaju, što je ekvivalentno broju od 110 hotela, sa 250 soba u svakom - naveo je i dodao da postoje i određeni izazovi koji se tiču infrastrukture.

Trenutno, bukiranje smeštaja u hotelima u Hrvatskoj na nivou je 2019. godine. "Sezonu treba pažljivo raditi do kraja, jer ništa se ne događa samo po sebi", poručio je Ostojić.

U zapadnom delu Pule, kuće samo što nisu ušle u more. Zbog pomahnitale izgradnje državne službe često ne stižu na vreme da izdaju dozvole, i tako dok neki vlasnici čekaju na kategorizaciju svojih kuća - vremenom izgube strpljenje, pa odluče da izdaju kuće na crno.

Bore se i u Umagu sa nelojalnom konkurencijom, gde zapravo raste i broj stranih vlasnika nekretnina.

- Od 2019. do 2023. rast nekomercijalnog smeštaja je 40 posto. Mi imamo blizu 20.000 ležajeva u nekomercijalnom smeštaju, a to po našim istraživanjima nije ni pola onoga što zaista postoji - ističe Milan Popović, direktor TZ-a Umag.

Enormna izgradnja je primetna i u centralnoj Istri. Mala Savičenta je okružena objektima koji nemaju dodira sa samim mestom, a samo je kategorisanih kuća za odmor ovde već 500, pa ne čudi da su delimično prazne.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    9. jul 2023 | 16:03

    Увек могу госте да представе као рођаке, пријатеље, комшије... Полако с' тај порез...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>