• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka dobila novi zakon o useljavanju stranih radnika: 600.000 radnih mesta prazno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Shodno novim propisima, stručnjacima iz IT sektora, prilikom zapošljavanja, neće biti potrebna visoka stručna sprema, ali je uslov da dokažu svoje znanje

  • 2
keln, nemačka Foto: Shutterstock

Novi zakon koji olakšava imigraciju u Nemačku, zarad pronalaženja posla, mogao bi da stupi na snagu uskoro, budući da je Bundesrat (državni dom saveznog parlamenta) prošlog petka odobrio uredbu koju je u junu usvojio Bundestag.

Između ostalog, novi zakon uvodi takozvanu "karticu šanse", odnosno sistem bonus bodova za imigrantske kandidate, kao što su poznavanje jezika, radno iskustvo, godine i veze sa Nemačkom.

Dakle, korisnici ove kartice imaće pravo da traže posao u najvećoj ekonomiji Evrope, a reč je i o jednogodišnjoj boravišnoj dozvoli. Inače, Kanada već godinama nudi slične uslove.

Shodno novim propisima, stručnjacima iz IT sektora, prilikom zapošljavanja, neće biti potrebna visoka stručna sprema, ali je uslov da dokažu svoje znanje.

Bundesrat, navodi se, odražava snagu stranaka u 16 nemačkih saveznih država, a ne ishod saveznih izbora, koji popunjava donji dom parlamenta, Bundestag. Na raspravi u Bundestagu, ministri vlade kancelara Olafa Šolca tražili su podršku za zakon.

- Novi zakon je prvi korak prema privlačenju najbolje radne snage u Nemačku, u uslovima međunarodne konkurencije - rekla je Nensi Fezer, ministarka unutrašnjih poslova.

Ministar privrede, Robert Habek, ponovio je da Nemačkoj u gotovo svakom sektoru nedostaje kvalifikovana radna snaga i da je 600.000 radnih mesta prazno jer, jednostavno, "nema ljudi".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    10. jul 2023 | 09:12

    Eto prilike za ljude Srbije koji jedva čekaju da odu negde da rade,samo da su sigurni da hoće da dobro rade.

  • Danke malo sutra

    11. jul 2023 | 12:58

    Samo izvolite...?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>