• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerika 2075. godine više neće biti druga ekonomija sveta: Smeniće je ova država

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indijska vlada je dala prioritet stvaranju infrastrukture, posebno u postavljanju puteva i železnice

  • 3
Indija, najveći ples na svetu, Ginisova knjiga rekorda Foto: Tanjug/AP

Indija je spremna da postane druga po veličini svetska ekonomija do 2075. godine, preskočivši ne samo Japan i Nemačku, već i SAD, kaže Goldman Saks, jedna od vodećih svetskih investicionih banaka.

Indija je trenutno peta po veličini svetska ekonomija, iza Nemačke, Japana, Kine i SAD.

Pored rastuće populacije, pokretač napretka zemlje biće u inovacijama i tehnologiji, većim kapitalnim investicijama i rastućoj produktivnost radnika, napisala je investiciona banka u nedavnom izveštaju.

- Tokom naredne dve decenije, odnos zavisnosti Indije biće jedan od najnižih među regionalnim ekonomijama - rekao je indijski ekonomista Goldman Saksa, Santanu Sengupta.

Odnos zavisnosti u zemlji meri se brojem izdržavanih lica u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Nizak koeficijent zavisnosti ukazuje na to da postoji proporcionalno više radno sposobnih odraslih koji su u stanju da izdržavaju mlade i starije.

Sengupta je dodao da je ključ za isticanje potencijala brzo rastuće populacije Indije povećanje njene radne snage. A Sengupta predviđa da će Indija imati jedan od najnižih odnosa zavisnosti među velikim ekonomijama u narednih 20 godina.

- Dakle, to je zaista prostor za Indiju da to uradi kako treba u smislu uspostavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga, nastavka rasta infrastrukture - rekao je on.

Indijska vlada je dala prioritet stvaranju infrastrukture, posebno u postavljanju puteva i železnice. Nedavni budžet zemlje ima za cilj nastavak 50-godišnjih programa beskamatnih zajmova državnim vladama kako bi se podstakla ulaganja u infrastrukturu.

Goldman Saks veruje da je ovo pravo vreme za privatni sektor da se poveća, kako bi stvorio više radnih mesta i apsorbovao veliku radnu snagu. Predvodnik ekonomske putanje Indije je i njen napredak u tehnologiji i inovacijama, saopštila je investiciona banka.

Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije porasti za 245 milijardi dolara do kraja 2023. godine, smatra Nasscom, indijsko nevladino trgovinsko udruženje. Pored toga, Goldman Saks je predvideo da će kapitalna ulaganja biti još jedan značajan pokretač rasta Indije.

(Telegraf Biznis)

Video: Može li to u Srbiji da bude dobar biznis: Doktorka Jovana razbija mitove o veganskoj ishrani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    10. jul 2023 | 09:48

    Već nije. Ovo je samo zavaravanje.

  • Paja Vozdovac

    10. jul 2023 | 11:00

    a sad jeste kao...,

  • Kan Tengri

    10. jul 2023 | 18:53

    Ovo su mi jako glupe teme. Ovo su statističke informacije. Matwmatika je jedno, geopolitika sasvim drugo. Odreagovace preventivno da se to ne desi. Kao Što su i Ruse navukli na rat u Ukrajini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>