• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li šta znači ovaj znak? Koristi se u Grčkoj, ne znači što i kod nas, a za nepoštovanje preti kazna

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi vozači, a posebno turisti u Grčkoj, zbunjeni su kada na početku ulice ugledaju saobraćajni znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije

  • 9
zabranjeno parkiranje parnim mesecima u Grčkoj

Foto: Shutterstock

Pronalazak parkinga u Grčkoj problem je sam po sebi, a kada još moramo da vodimo računa o saobraćajnim znacima na čiju upotrebu nismo navikli, onda se problem drastično uvećava.

Znak sa rimskim brojem jedan i drugi znak sa rimskim brojem dva, u crvenom krugu, na plavoj podlozi, pa precrtani. Ovakvi znaci u Srbiji ne mogu da se vide, ali zato se u Grčkoj često uočavaju.

Mnogi vozači, a posebno turisti u Grčkoj, zbunjeni su kada na početku ulice ugledaju saobraćajni znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije, jer nisu sigurni u pravo značenje ovih zabrana.

Svi znamo kako izgleda standardni znak za zabranu parkiranja, ali vozači se zbune kada vide jednu ili dve linije precrtane. I ovaj znak označava zabranu parkiranja, ali ne univerzalnu.

Naime, znak nam pokazuje da je na strani ulice na kojoj se nalazi zabranjeno parkiranje. Ali, ima jedna caka. Znak u kome se nalazi jedna linija pokazuje da je zabranjeno parkirati se neparnim mesecima, a tamo gde su dve linije, zabranjeno je za parne mesece.

Neparni meseci su januar, mart, maj, jul, septembar, novembar, dok su parni meseci fenruar, april, jun, avgust, oktobar, decembar.

Obično ova dva znaka koegzistiraju, najčešće se jedan postavlja na jednoj strani ulice, a drugi na drugoj strani.

Ovaj prekršaj kažnjiv je po odredbama za nepropisno parkiranje, međutim u ovom slučaju kazna je 40 evra, a ne 80 evra i registarske tablice se ne skidaju.

Vozače dodatno zbunjuje to što ovaj znak postoji i kod nas, bar u teoriji, ali označava zabranjeno parkiranje parnim i neparnim danima u nedelji.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava za Telegraf Biznis da Bečka konvencija dozvoljava da svaka država propiše pravila za sebe.

- Kod nas ovaj znak označava zavranu parkiranja u parnim, odnosno neparnim danima, u Grčkoj u parnim, odnosno neparnim mesecima. I to je dozvoljeno, a ako se pogrešno parkirate, odgovarate po pravilima zemlje u kojoj ste. Univerzalno je pravilo da nepoznavanje prava ne oslobađa od krivice - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Video: Amerika kao Srbija devedesetih: Uhvatio čoveka kako mu krade gorivo iz rezervoara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>