• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je prva zemlja koju Milatović posećuje kao predsednik: U tu državu izvezli smo miljardu dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija i Crna Gora su veliki trgovinski partneri

  • 0
Srbija Crna Gora trgovovina market Foto: Freepik

Srbija je prva zemlja koju predsednik Crne Gore, Jakov Milatović posećuje nakon što je izabran na tu funkciju. On je, kako je ranije i najavio, u međuvremenu u dva navrata boravio u Briselu, gde se sastao sa zvaničnicima EU i NATO.

Srbija i Crna Gora su veliki trgovinski partneri.

Prema dostupnim podacima, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore za januar-mart ove godine je, prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, iznosila je 1,034 milijardi evra, što je rast od 21,8 odsto u odnosu na isti period lane.

“Izvoz robe imao je vrednost od 215,3 miliona evra, a uvoz 818,8 miliona evra. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 8,2 odsto, a uvoz za 26 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 26,3 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 30,6 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 130,7 miliona evra (koje čine: Električna energija – 126,2 miliona evra i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 194,5 miliona evra (koje čine: Drumska vozila – 64,9 miliona evra i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (50,5 miliona evra), Slovenija (37,8 miliona evra), i Bosna i Hercegovina (35 miliona evra).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (132,2 miliona evra), Kina (100,8 miliona evra) i Nemačka (76,5 miliona evra).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom, preneo je podgorički portal CdM.

Konačno, kako prenosi Magazin Biznis, Srbija je izvezla u Crnu Goru robu i usluge za oko 1,1 milijarde dolara (1.173.900.000), a uvezla iz Crne Gore robu i usluge za oko 190 miliona dolara. Dakle, ostvaren je suficit na srpskoj strani od gotovo jedne milijarde dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>