• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisana dva važna dokumenta za dualno obrazovanje: Evo šta nam oni donose

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo Nemačka razvojna banka ulaže 50 miliona evra u izgardnju tri nova trenažna centra, ističe direktorka Kancelarije

  • 0
Kancelarija za dualno obrazovanje Foto: Telegraf

Dva značajna dokumenta, koja će u velikoj meri doprineti daljem razvoju dualnog obrazovanja u Srbiji, potpisala je danas Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Grujić je, sa predsednikom Nemačko-srpske privredne komore Milanom Grujićem i izvršnim članom Upravnog odbora Aleksandrom Markusom potpisala Memorandum o razumevanju između Kancelarije i najveće bilateralne privredne komore u Srbiji.

Takođe, direktorka Grujić je, sa direktorom nemačke kompanije MTU Maintenance Serbia Rajnerom Bekerom, potpisala Memorandum o saradnji na promovisanju dualnog obrazovanja i učenju po meri privrede.

Grujić je istakla da je do sada Nemačka vlada, na osnovu poslednjeg istraživanja, izrazila svoju želju u 85 odsto kompanija da sarađuje sa Srbijom.

- Takav stav postoji upravo zbog toga što prepoznaju kvalitet kadrova i programa koje možemo da sprovedemo kako bismo proizvodili nove standarde kvalifikacija koji će biti usklađeni sa evropskim okvirom - kaže Grujić.

Ona ističe da Srbija zato postaje obećana zemlja za sve partnere, a naročito za partnere iz Nemačke.

- Prevashodno se zahvaljujem gospodinu Rajneru Bekeru, jer saradnja sa vazduhoplovnim trening centrom datira iz 2019. godine. Počeli smo na nivou srednjoškolskog obrazovanja, kreirali smo dva profila i već smo odškolovali jednu generaciju i neki od njih su već zaposleni u komapniji u Staroj Pazovi. Formirali smo i visoku školu strukovnih studija, što govori o tome da utemeljenost dualnog obrazovanja obećava - kaže ona.

Naglašavajući značaj saradnje sa Nemačkom, ona ističe da samo Nemačka razvojna banka ulaže 50 miliona evra u izgardnju tri nova trenažna centra.

- Formiraćemo nove trening centre, kako bismo mlade osnažili i stvorili okruženje gde će moći da ostavare svoje karijerne ciljeve i da shvate šta termin "učenje kroz rad" znači za njih. Takođe, kroz Regionalni čelendž fond, smo kao zemlja uspeli da apliciramo sa 45 škola koje mogu da dobiju od 150.000 do 600.000 dinara bespovratnih sredstava za opremanje svojih škola - kaže ona.

Predsednikom Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić kaže da potpisivanjem ovog memoranduma jasno iskazuju njihovu opredeljenost da održe projekat implementacije dualnog obrazvanja i da pomognu oko istog.

- Jedan od strateških ciljeva Nemačko-srpske privredne komore je i podrška ovom fondu i mi smo doprineli tome tako što smo osnovali i odbor koji prikuplja informacija od naše privrede o profilima koji su neophoni kako bi se ovaj program razvijao. Intenzivno smo doprineli razvoju programa i očekujem da i dalje radimo na tome - rekao je on.

Direktor nemačke kompanije MTU Maintenance Serbia Rajner Beker istakao je da je saradnju sa Srbijom započeo 2019. godine, tačnije pre četiri godine.

- U ovom periodu smo videli ogroman napredak, deo smo razvoja akademije za vazduhoplovstvo, pogotovo ako govorimo o radioničarskom delu te škole. Imali smo priliku da pošaljemo veliki deo naših kolega i zaposlenih u školu na obuku. Ako se pitate zašto smo deo dualnog obrazovanja u Srbiji, dva su glavna razloga. Prvi razlog je socijalna odgovornost za razvoj regije u kojoj poslujemo, a drugi deo je konkurentnost, a najvažniji razlog su ljudi i to je ratlog zašto ulažemo u obrazovanje - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Video: Tri meseca prakse u preduzećima Ministarstva građevinarstva za 30 studenata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>