• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupovina školskog pribora smanjuje se prvi put u 9 godina: Inflacija stegla novčanike roditelja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova sezona povratka u školu vrti se oko uštede. Potrošači žele da uštede kupujući ranije, tražeći bolje ponude

  • 0
Školski pribor Foto: Pixabay

Jurnjava za školskim priborom na kraju leta nekima je previše poznata, ali nova studija u SAD pokazuje da se očekuje da će potrošnja za povratak u školu pasti prvi put u devet godina.

Predviđa se da će se ukupna kupovina za povratak u školu smanjiti na 31,2 milijarde dolara, u poređenju sa 34,4 milijarde dolara u 2022, pokazuje novi izveštaj, dok se očekuje da će roditelje na školski pribor ove godine potrošiti 10 odsto manje. Očekuje se da će roditelji i staratelji potrošiti u proseku 597 dolara, navodi se u izveštaju.

Razlog za pad je, naravno, inflacija, što je dovelo do toga da Amerikanci na svim nivoima prihoda izdvajaju novac samo za najpotrebnije i da preskaču kupovine koje nisu neophodne, navodi se u izveštaju koji je u sredu objavila konsultantska kuća Dilojt.

- Iako su roditelji bili spremni da podnesu više cene prošle godine, 18 meseci inflacije su promenili njihovo razmišljanje - kažu u Dilojtu.

Kompanija je otkrila da je jedno od tri domaćinstva bilo u lošijoj finansijskoj situaciji nego prošle godine, pri čemu je više od 50 odsto reklo da očekuje da će ekonomija oslabiti do kraja godine. Anketom je obuhvaćeno više od 1.200 roditelja dece školskog uzrasta.

- Ova sezona povratka u školu vrti se oko uštede. Potrošači žele da uštede kupujući ranije, tražeći bolje ponude, dajući prioritet potrošnji osnovnih školskih potrepština - rekao je Stiven Rodžers, izvršni direktor u Dilojtovom centru za potrošačku industriju.

Prema novom izveštaju, očekuje se da će potrošnja za školski pribor skočiti za 20 odsto, ali će potrošnja na odeću i tehnologiju pasti za 14 odsto, odnosno 13 odsto, preneo je Rojters.

Dilojtova anketa je takođe pokazala da se 69 odsto kupaca oslanja na rasprodaje, kako bi nadoknadili povećane troškove. Skoro 60 odsto svih planiranih kupovina za povratak u školu biće završeno do kraja jula, u poređenju sa 53 odsto godinu dana ranije.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>