• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključni evropski snabdevač energijom upozorava na kriznu zimu: "Nema prijateljskih cena na tržištu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon početka sukoba sa Ukrajinom i naknadnih sankcija protiv Rusije, EU je nastojala da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa

  • 0
Sušenje veša , radijator Foto: Shutterstock

- EU bi ove zime mogla da se suoči sa ograničenjima u snabdevanju gasom - upozorio je izvršni direktor francuske kompanije Total Enerdžis (TotalEnergies), Patrik Pujan, tokom govora na forumu Economic Meetings of Aix-en-Provence, održanom u nedelju.

Prema njegovim rečima, čak i ako skladište gasa u regionu bude u punom kapacitetu do početka grejne sezone, možda neće biti dovoljno da se izdrži hladna zima.

- Što se tiče gasa, skladišta će biti puna u oktobru, ali ako zima u Evropi bude hladna, ove rezerve neće biti dovoljne da zadovolje potražnju tokom cele zimske sezone - upozorava Pujan i primećuje da, iako to ne znači nužno da će EU ostati bez gasa, blok će verovatno morati da uvozi dodatne zalihe po višim cenama.

Naglašava i da "nema prijateljskih cena na tržištu gde sve zavisi od ponude i potražnje".

Nakon početka sukoba sa Ukrajinom i naknadnih sankcija protiv Rusije, EU je nastojala da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, koji je ranije činio skoro polovinu ukupnog uvoza gasa u blok. Kao rezultat toga, evropske vlade su povećale uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), uglavnom iz SAD.

Prema rečima direktora francuskog energetskog diva, EU je 2022. doprinela rastu od 64% američkog izvoza LNG-a, što je više nego udvostručilo uvoz u odnosu na 2021. Međutim, prema rečima Pujana, predstojeći predsednički izbori u SAD mogu da ugroze izvoz gasa iz te zemlje, jer bi mogao biti ograničen - kako bi se zaustavio rast cena goriva na domaćem tržištu.

- Ako republikanci odluče da zaustave izvoz, postoji veliki sistemski rizik.

Sve u svemu, Pujan je primetio da bi bilo mudro nastaviti sa štednjom energije kako bi se izbegle nestašice ove zime. "Moramo da štedimo energiju. Francuzi su prošle godine uspeli da uštede 15% energije, zbog visokih cena: kada imate veoma visoke cene, počinjete da štedite. Sada je izazov kako ćemo održati ovaj napor da sprečimo sledeću krizu", dodao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>