• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majkrosoft: Kineski hakeri "provalili" u mejlove američke vlade

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki mediji javili su da je na meti hakera bio i Stejt department

  • 2
Bil Gejts i SI Đinping Foto: Tanjug/AP

Hakeri sa sedištem u Kini dobili su pristup nalozima e-pošte oko 25 organizacija u SAD, uključujući vladine agencije, kaže Majkrosoft.

Softverski gigant nije pružio detalje o tome gde se nalaze vladine agencije, međutim, Ministarstvo trgovine SAD potvrdilo je za BBC da ga je Majkrosoft obavestio o napadu.

Sekretarka za trgovinu Đina Raimondo bila je među pojedincima pogođenim kršenjem ovih normi, prema izveštajima.

- Microsoft je obavestio Odeljenje o kompromisu sa svojim Office 365 sistemom, a Odeljenje je odmah preduzelo akciju da odgovori - rekao je za BBC portparol američkog Ministarstva trgovine, i dodao:

"Pratimo naše sisteme i odmah ćemo reagovati ako bude otkrivena bilo kakva dalja aktivnost".

Američki mediji javili su da je na meti hakera bio i Stejt department. Ipak, Ministarstvo inostranih poslova SAD nije odmah odgovorilo na zahtev britanskog servisa za komentar.

Kineska ambasada u Londonu rekla je agenciji Rojters da je optužba "dezinformacija"; i nazvala američku vladu "najvećom svetskom hakerskom imperijom i globalnim sajber lopovom".

Majkrosoft je saopštio da je hakerska grupa sa sedištem u Kini – koju naziva Storm-0558 – pristupila nalozima e-pošte falsifikovanjem digitalnih tokena za autentifikaciju koje zahteva sistem. Tokeni se obično koriste za verifikaciju identiteta osobe.

"Oluja-0558 prvenstveno cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi i fokusira se na špijunažu, krađu podataka i pristup akreditivima", rekla je kompanija koju je osnovao Bil Gejts i dalje saopštila da je istragom otkrila kako su kršenja ovih prava počela sredinom maja.

(Telegraf Biznis)

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    13. jul 2023 | 08:39

    Ma tako bre, bravo !!!! Razbucajte ih sve, neka se saznaju njihovi planovi o kojima se javno ne govori a kroje nam buducnost.

  • Veca

    13. jul 2023 | 12:33

    Bravo, svaka cast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>