• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veterinarska inspekcija u akciji: Kontrolišu objekte brze hrane, restorane i trgovinske lance

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija

  • 1
Inspektor, inspekcija, blok, olovka Foto: Shutterstock

Pošto je zbog vrućina pojačan rizik od kvarenja hrane životinjskog porekla, veterinarska inspekcija je na teritoriji cele Srbije, pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Iz Ministarstva ističu da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija i dodaju da u veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi.

Savetuju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana čuva na niskim temperaturama u tzv. hladnom lancu. Inspektori, navodi se u saopštenju, preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti, bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnom postupanju sa hranom ili njenom neadekvatnom čuvanju.

Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.

(Telegraf Biznis)

Video: Dobili smo recept za najbolji burek

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>