Vreme čitanja: oko 1 min.
Veterinarska inspekcija u akciji: Kontrolišu objekte brze hrane, restorane i trgovinske lance
Vreme čitanja: oko 1 min.
Samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija
Pošto je zbog vrućina pojačan rizik od kvarenja hrane životinjskog porekla, veterinarska inspekcija je na teritoriji cele Srbije, pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.
Iz Ministarstva ističu da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija i dodaju da u veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi.
Savetuju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana čuva na niskim temperaturama u tzv. hladnom lancu. Inspektori, navodi se u saopštenju, preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti, bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnom postupanju sa hranom ili njenom neadekvatnom čuvanju.
Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.
(Telegraf Biznis)
Video: Dobili smo recept za najbolji burek
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
нс
Браво.
Podelite komentar