• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski izvoz opao najviše u poslednje 3 godine: Potražnja za robom smanjena zbog visokih kamatnih stopa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski uvoz u junu je takođe opao, pao je za 6,8 odsto, što je bilo više nego što su očekivali ekonomisti

  • 1
Kina trgovina izvoz pad Foto-ilustracija: Shutterstock

Kineski izvoz je opao najviše u poslednje tri godine, jer više kamatne stope širom sveta smanjuju tražnju za kineskom robom. Kineski izvoz je u junu pao za 12,4 odsto u poređenju sa godinom ranije, pokazali su carinski podaci objavljeni u četvrtak.

Ipak, Kina je najveći svetski izvoznik i nakon pada izvoza od 7,5 odsto u maju, pokazuju brojke, ali i naglašavaju izazov za globalnu ekonomiju usred rastućih kamatnih stopa.

Kineski uvoz u junu je takođe opao, pao je za 6,8 odsto, što je bilo više nego što su očekivali ekonomisti.

Centralne banke u Severnoj Americi, Evropi i Aziji povećale su cenu zaduživanja kako bi stavili pod kontrolu troškove života nakon što je inflacija u mnogim zemljama dostigla najviši nivo od 1980-ih.

Kineska industrija se takođe suočava sa pritiskom pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Državama, koje su pogodile kineski tehnološki sektor brojnim trgovinskim ograničenjima zbog navodnih nacionalnih rizika.

Lv Daliang, portparol Generalne uprave carina, rekao je da je na kinesku trgovinu uticao „slab globalni ekonomski oporavak, usporavanje globalne trgovine i investicija i rastući unilateralizam, protekcionizam i geopolitika“.

Peking je postavio cilj rasta od oko 5 odsto za ovu godinu usred teških ekonomskih uslova u zemlji i inostranstvu, piše Al Džazira.

Kineska ekonomija je zvanično porasla za 3 procenta 2022. godine, što je jedan od njenih najslabijih rezultata u decenijama, pošto je stroga politika te zemlje "nulte COVID" blokade i masovnog testiranja opterećivala potrošače i preduzeća.

(Telegraf Biznis)

Video: Vućić: Ostvarili smo rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    13. jul 2023 | 19:14

    Roba iz Kine je jeftina ali šta vredi kada kvalitet nema,samo zagađuju prirodnu sredinu badava.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>