• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Automati za grickalice ne vraćaju nam kusur i za to krive NBS: Evo šta na to kažu iz naše centralne banke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Narodnoj banci Srbije tvrde da u trezorima njihovih filijala u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Užicu ima dovoljnih količina kovanog novca

  • 8
Automat ne vraća kusur Foto: Telegraf

Automati za slatkiše, sokove i grickalice sve češće ostavljaju obaveštenje da ne vraćaju kusur, a vlasnik jednog otišao je korak dalje, pa je za to okrivio Narodnu banku Srbije.

"Zbog nedostatka kovanica u NBS automat trenutno ne vraća kusur. Molim vas da ubacite tačan iznos ili da koristite blutut aplikaciju". Ova poruka stoji na automatu u jednoj kompaniji čiji zaposleni već mesecima pri kupovini čokoladica ostaju bez 10 ili 20 dinara.

Portal Telegraf Biznis obratio se Narodnoj banci Srbije kako bi proverio istinitost ove tvrdnje.

- Narodna banka Srbije je u cilju sagledavanja i rešavanja problema zbog navodnog nedostatka kovanog novaca apoena od 20, 10 i 5 dinara na automatima za posluživanje, početkom ove godine održala sastanak s predstavnicama Udruženja operatera automata za samoposluživanje Srbije. Tada je, između ostalog konstatovano da NBS neće izrađivati kovani novac apoena od 10 i 20 dinara zbog visoke cene izrade - kažu u NBS za portal Telegraf Biznis.

U Narodnoj banci Srbije tvrde da u trezorima njihovih filijala u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Užicu ima dovoljnih količina kovanog novca apoena od pet dinara koji se mogu koristiti u aparatima za samoposluživanje.

Automat ne vraća kusur Foto: Telegraf

- To znači da nema osnova za napomene na tim aparatima da se kusur ne vraća zbog nedostatka kovanog novca, a naročito ne zbog neredovnih isporuka iz Narodne banke Srbije. Podsećamo da se vlasnici automata za samoposluživanje kao klijenti banke obraćaju svojoj banci za isplatu odgovarajuće apoenske strukture novca, pa i kovanog novca, a banke novčanice i kovani novac preuzimaju u filijalama Narodne banke Srbije - kažu nam u NBS.

Pored toga, jedan od zaključaka sa pomenutog sastanka je da Udruženje operatera automata za samoposluživanje Srbije preduzme aktivnosti na implementaciji bezgotovinskog plaćanja na automatima za samoposluživanje.

- Prema raspoloživim informacijama, započete su aktivnosti na implementaciji prihvatanja instant plaćanja na automatima za samoposluživanje. Zbog nižih troškova za sve učesnike u sistemu u odnosu na druge bezgotovinske instrumente, to omogućava malim trgovcima sa niskom prosečnom transakcijom, da bez dodatnih skupih uređaja omoguće svojim korisnicima bezgotovinsko plaćanje. Narodna banka Srbije pruža punu podršku za implementaciju bezgotovinskih plaćanja na svim automatima za samoposluživanje u korist svih učesnika na tržištu - zaključuju u NBS.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Kupovinu Prve banke je demantovala i Poštanska štedionica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    23. jul 2023 | 21:13

    A šta je sa cenama 99.99 ili 99.98,97 ko je dozvolio tu prevaru?

  • Vlada

    23. jul 2023 | 23:34

    Hoce da nas nauku na bezgotovinsko placanje. Sve hoce da znaju o nama, gde smo bili, sta smo jeli i pili. Totalnu kontrolu nad zivota hoce i to je to.

  • K 1

    23. jul 2023 | 21:16

    To je pritisak da vrši bezgotovinsko plaćanje ali niko nema pravo da diskriminiše ljude koji žele da plaćaju gotovinom,sitnog novca znači ima samo treba da se u automat stavi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>