• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najprometniji dan vazdušnog saobraćaja na svetu za komercijalnu avijaciju: Na nebu je bilo 134.386 aviona

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

6. jul je bio najprometniji dan za komercijalnu avijaciju koji je FR24 ikada pratio, sa 134.386 komercijalnih letova.

  • 5
avioni, avio kompanija, Delta Airlines Results Tanjug/AP

Prošle nedelje je zabeležen rekord svih vremena za dnevne letove, prema podacima koje je objavio FlightRadar24, koji prati globalni vazdušni saobraćaj u realnom vremenu.

Švedska internetska usluga koja prikazuje informacije o praćenju aviona na mapi pojavila se na društvenim mrežama u petak (7. jula) kako bi objavila da je četvrtak, 6. jul bio "najprometniji dan za komercijalnu avijaciju koja se ikada pratila“.

Kako je saopšeto, tog dana je pratila 134.386 komercijalnih letova.

Inače, ne bi bilo nikakvo čudo da se ovaj rekord obori u narednim nedeljama, jer putnici lete na destinacije za odmor iz snova.

Ovaj broj, koji označava novi rekord otkako je veb lokacija počela da prati letove 2006. godine, ne uključuje letove koji nisu prikazani na platformi, kao što su vojni letovi, privatni letovi i teretne operacije.

Veruje se da ovaj neprijavljeni obim letova dostiže više od 85.000 dnevno širom sveta. Agencija za praćenje letova napominje da koriste prosečnu procenu od 100 ljudi po letu, što bi sugerisalo da bi broj putnika tog određenog dana premašio 13 miliona.

Prema novim brojkama koje je objavila Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), sektor vazduhoplovstva je veoma blizu potpunog oporavka usled produženog uticaja pandemije COVID-19.

Rast potražnje za vazdušnim prevozom se nastavlja, izvestila je IATA prošle nedelje, objavljujući svoje podatke o saobraćaju za maj 2023.

Ukupan saobraćaj u maju (meren putničkim kilometrima ili RPK) porastao je za 39,1 odsto u poređenju sa majom prošle godine. Globalno gledano, promet je sada na 96,1 odsto nivoa iz maja 2019.

Avion Airbus A330 avio kompanija Hawaiian Airlines Foto: Shutterstock/Angel DiBilio

Zanimljivo je da se broj globalnih komercijalnih letova 6. jula, kada je bio najviši u istoriji, poklapio i sa najvišom temperaturom ikada zabeleženom na Zemlji, prenosi The Peninsula.

Podaci koje je podelio Univerzitet Mejn u Sjedinjenim Državama pokazali su da je globalna prosečna temperatura za 6. jul bila 17,23°C nadmašivši prethodnu visoku vrednost od 17,18°C 4. i 5. jula.

Ranije zabeležena najviša prosečna temperatura izmerena je kao 16,9 C u 2016, izvestila je NASA.

Američka svemirska agencija je napomenula da su površinske temperature Zemlje u 2016. bile „najtoplije od kada je moderno vođenje evidencije počelo 1880. godine“.

„2016 je treća rekordna godina zaredom u ovoj seriji“, citira NASA direktora Godard instituta za svemirske studije Gavina Šmita.

„Ne očekujemo rekordne godine svake godine, ali je dugoročni trend zagrevanja jasan.

(Telegraf Biznis)

Video: Pilot vozio u rikverc pa "spucao" banderu: Majstore, jel to Boing nema retrovizore?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    14. jul 2023 | 19:26

    A ja leteo jednom u životu, e bedo Petre ...

  • Lav

    16. jul 2023 | 12:41

    Klimatske promjene ne postoje. Postoji samo prirodni proces zemlje i manipulacija klimom raznim načinima haarp, chemistrali...

  • Nada

    15. jul 2023 | 08:53

    Zato danas Italijani u kompletnom štrajku na svim aerodromima.... Da li je sve tako sjajno u svim državama EU.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>