• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Republika Srpska dobija prvi naučno-tehnološki park: Usluge će biti prilagođene čak i studentima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj park treba da stvori i uslove za osnivanje i razvoj većeg broja tzv. "startap" i "spinof" preduzeća

  • 0
Kancelarija Foto:Shutterstock

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o osnivanju prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj čiji je cilj, kako je navedeno, ubrzan tehnološki razvoj u skladu sa dobrim primerima međunarodne prakse.

Kako je saopšteno iz Vlade Republike Srpske, naučno-tehnološki park treba da privuče inovativne, tehnološko razvojne domaće i strane kompanije i stvori uslove za razvoj ekonomije zasnovane na znanju, odnosno komercijalizaciju inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja i tako "pospeši razvoj i izvoz proizvoda i usluga".

Ovaj park, kako se dodaje, treba da stvori i uslove za osnivanje i razvoj većeg broja tzv. "startap" i "spinof" preduzeća, ali i da pruži usluge preduzećima koja razvijaju vlastitu tehnologiju, a koja može da obezbedi transfer najnovijih tehnologija, prenele su Nezavisne novine.

Osim preduzećima, usluge naučno-tehnološkog parka će biti pružene i studentima potencijalnim preduzetnicima, odnosno onima koji tek razvijaju inovativnu ideju.

Osnivači naučno-tehnološkog parka Republike Srpske će biti Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjaluci, a objekat parka, koji će se sastojati od suterena, prizemlja i tri sprata na ukupno oko 7.500 metara kvadratnih korisnog prostora na pet etaža, biće izgrađen u Kampusu banjalučkog Univerziteta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tesla debituje na IFA 2022 sa Qled televizorima: Predstavljena kolekcija proizvoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>